Skip to content

Premiere på VESTDOKS: Fire dokumentarfilm om fællesskaber fra Vestdanmark

Onsdag aften var en længe ventet aften. Efter Corona-forsinkelser var der premiere på fire korte dokumentarfilm i CinemaxX i Aarhus. De fire film er støttet under Den Vestdanske Filmpuljes initiativ VESTDOKS. Idéen med VESTDOKS er at sætte fokus på dokumentarfilm og at opfordre dokumentarister og selskaber til at afprøve nye metoder og samarbejder. Denne gang under temaet ‘Fællesskaber’.

Danmark er det land i verden, der har flest foreninger per indbygger. Vi organiserer vores sport, hobbyer, boligformer og arbejdsmarked ved at oprette foreninger. Fællesskaber er med til at definere os som mennesker og kan have stor betydning for, hvordan vi hver især bidrager til den verden, vi er en del af. Nogle fællesskaber styrker demokrati og sammenhængskraft og andre styrker polarisering og afstand.

I 2019 besluttede Den Vestdanske Filmpuljes bestyrelse at igangsætte initiativet VESTDOKS for at sætte fokus på dokumentarfilm i Vestdanmark. Med sparring fra eksperter i branchen og Filmpuljens konsulenter samt økonomisk støtte har fire udvalgte hold produceret hver deres film om fællesskaber. Holdene arbejdede sig stærkt rundt om diverse Corona-udfordringer og står nu med en frisk film på CV’et og nye samarbejder og idéer til deres videre færd i branchen.

Steen Risom, chef for Den Vestdanske Filmpulje, fortæller:

“Målet med VESTDOKS er at styrke dokumentarmiljøet i Vestdanmark. Jeg er glad for, at fire ambitiøse lokale filmselskaber har grebet muligheden og været en del af det her forløb. De har udforsket nye metoder og samarbejder i processen, som stiller dem stærkere, når de skal producere deres næste film. Og så har jeg kæmpe respekt for, at det lykkedes holdene at lave dokumentarfilm om fællesskaber i en tid, hvor ingen måtte mødes.”

Ét tema – vidt forskellige film

VESTDOKS-forløbet startede få måneder før Coronakrisen satte ind og påvirkede alles hverdag. Forestillingerne om fællesskaber blev sat i perspektiv, da filmholdene skulle i gang med at skabe fortællinger i en tid, hvor lige præcis dét var en mangelvare. Selvom alle dokumentarfilm har haft børn og unges fællesskaber som omdrejningspunkt, skildrer de fire vidt forskellige fællesskaber indefra.

I FREDDY TIL FÆLLES, der er instrueret af Tue Skals og produceret af Kim Søgaard og Jasmin Christensen for Retrospect Film, kommer seeren helt tæt på det fællesskab, der opstår, når det er en afdød ven, vi samles om, mens DRØMME I BROVST, der er instrueret af Anne Svejgaard Lund og produceret af Puk Lodahl Eisenhardt for GotFat Productions, fortæller historien om store drømme hos en lille pige i byens traditionsrige garde. I JÆGERBØRN, som er instrueret af Andreas Thaulow og produceret af Emil Johnsen for GotFat Productions, inviteres vi indenfor i fællesskabet mellem unge jægere på en efterskole, og afslutningsvis skildrer OPRØR FOR DIG, der er instrueret af Laurits Helligsøe og produceret af Mette Mikkelsen for New Tales, en mors klimakamp for sin søn.

Startskud på nye samarbejder og projekter

Det er ikke kun foran kameraet, at fællesskabet har været i fokus. Også bag kameraet blandt de fire hold er der undervejs i forløbet med at skabe filmene opstået nye fællesskaber og samarbejder. Anne Svejgaard Lund, der har instrueret DRØMME I BROVST, fortæller:

“VESTDOKS har været en tryg lille ramme, hvor vi har kunne koncentrere os om at udvikle filmiske fortællinger, der har kunne løfte sig over de daglige produktioner. Forløbet har skabt et nyt fællesskab på tværs af produktionerne, fordi vi var sammen om at skabe fortællinger om fællesskaber midt i en pandemi.”

Ifølge producer på OPRØR FOR DIG, Mette Mikkelsen fra New Tales, har forløbet også rustet hende til fremtidige dokumentarprojekter.

“Under VESTDOKS blev jeg kontaktet af to andre dokumentarinstruktører, jeg ikke havde arbejdet sammen med før, og jeg tror, at VESTDOKS forløbet har gjort mig bedre rustet til nye dokumentarprojekter. I samarbejde med de to instruktører har vi nu projekter i udvikling hos DFI, og jeg synes ligeledes, at jeg er blevet bedre til at tage kontakt til de andre producere i byen. New Tales har i øjeblikket gang i flere dokumentarprojekter, og VESTDOKS har helt sikkert været kimen til det.”

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.