Skip to content

Skandinaviens største mordgåde får premiere på DR

Danish Documentary og Nordisk Film har produceret tv-serien ‘Scandinavian Star’, om den tragiske skibsbrand, der for 30 år siden kostede 159 mennesker livet. Med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje har Viborg-virksomheden Tumblehead stået for animation og grafiske elementer. Serien vises første gang på DR1 den 9. marts kl. 20.00.

Foto: Dan Hansson

For 30 år siden i 1990 mistede 159 mennesker livet under en skibskatastrofe på Scandinavian Star.

Nu bliver den tragiske brand til en ny dokumentarisk tv-serie produceret af Danish Documentary og Nordisk Film.

‘Scandinavian Star’ har været 4 år undervejs og er baseret på ca. 120 interviews. Gennem personlige beretninger fra overlevende og pårørende, der mistede alt, fortæller dokumentarserien for første gang hele historien om Scandinavian Star.

“Historien om Scandinavian Star er en moderne tragedie. Den handler om, hvordan livet kan ændres på et splitsekund. Om hvordan grådighed og myndighedernes svigt har trukket spor gennem vores fælles skandinaviske samtidshistorie de sidste 30 år. Succeskriteriet i arbejdet med serien har været at samle alle brikker og tegne hele billedet af forløbet fra før skibet kom til Skandinavien og helt frem til i dag, samt at undersøge, hvorfor sagen stadig er uopklaret efter 30 år,” fortæller instruktør Mikala Krogh.

Dokumentarfilminstruktør Mikala Krogh (‘Ekstra Bladet – uden for citat’), journalist Lars Halskov (‘Branden – Gåden om Scandinavian Star’) og manusforfatter Nikolaj Scherfig (‘Broen’) er de tre kreative kræfter bag serien.

Den dokumentariske tv-serie er i 6 afsnit og sendes på DR1 første gang den 9. marts og de følgende fem mandage. Ligeledes bliver den vist på norske NRK og svenske TV4.

Animation fra Viborg har løftet serien
Den Vestdanske Filmpulje har med sin støtte til projektet sikret animationsstudiet Tumbleheads involvering.

Tumblehead, der har base i Viborg, har tidligere lavet animation til diverse reklamer, kampagnefilm og spil for kunder som LEGO, DreamWorks og SYBO Games.

Tumbleheads opgave på serien har været at visualisere udvalgte detaljer i de historier, de medvirkende fortæller. Idet mange af de omkomne på skibet døde af røgforgiftning, har der blandt andet været behov for at visualisere branden.

Den grafiske opgave har Tumblehead løftet på fornem vis ifølge producer Thomas Heinesen:

”For at opnå et billedsprog, der repræsenterer de overlevendes fortællinger, har vores animationer været meget afgørende elementer. Sammen med seriens animatorer og illustratorer har vi arbejdet tæt sammen med Tumblehead i Viborg, som har stået for over 150 skud i serien, der består af top-kvalitets-animationer og oversigtskort over færgen,” fortæller Thomas Heinesen og fortsætter:

Til at kunne indfri vores ønsker på dette punkt har det været helt afgørende, at Den Vestdanske Filmpulje har valgt at støtte serien. Det er ikke så ofte, dokumentargenren benytter animationer som en del af billedsproget, og vi håber, at der, takket været Den Vestdanske Filmpuljes støtte og Tumbleheads store arbejde, vil være flere, der i fremtiden vil tænke animationer ind som et muligt element i fortællingen.

Hos Tumblehead er der ligeledes kun positive ord til overs for samarbejdet:

“Vi har været utrolig glade for samarbejdet med Nordisk Film og Danish Documentary.  Samspillet mellem realfilm og animation/VFX har været ekstremt spændende at dykke ned i. Og rent fagligt har samarbejdet rykket os rigtig meget som firma. Vi har fået lov til, sammen med Danish Documentary, at udforske en anderledes tilgang til produktion, og vi har brugt lejligheden til at opbygge en ny intern VFX-pipeline. Vi håber, at vi snart får muligheden for at arbejde sammen med både Danish Documentary og Nordisk Film igen,” fortæller Peter Smith, medejer i Tumblehead.

‘Scandinavian Star’ er produceret af Danish Documentary ved producer Sigrid Dyekjær og Nordisk Film ved producer Thomas Heinesen med støtte fra Det Danske Filminstitut, Den Vestdanske Filmpulje, Nordisk Film & TV Fond, Norsk Filminstitutt og Copenhagen Film Fund i samarbejde med DR, TV4 Sverige og NRK. Serien co-produceres i Norge af Nordisk Film ved Sigurd Mikal Karoliussen i Norge.

Tumblehead har bl.a. været involveret i skibstegningerne som vist her.

Om serien: Den største skandinaviske mordgåde i nyere tid
Natten til den 7. april 1990 udbryder der brand på færgen Scandinavian Star, der sejler mellem Oslo og Frederikshavn. 159 mennesker omkommer i branden.

Katastrofen står stadig lysende klar for de berørte besætningsmedlemmer og passagerer såvel som de pårørende og efterladte, der blev ramt af tragedien. Men hvad skete der den nat, og hvorfor blev Skandinaviens største mordbrand aldrig opklaret?

Branden var påsat og er stadig den største uopklarede mordsag i Skandinavien. I dag, 30 år efter, har myndighederne opgivet at komme til bunds i sagen. Men trods de mange års efterforskning af sagen, eksisterer der stadig spor og vidner, der aldrig er blevet efterforsket og afhørt af hverken norsk eller dansk politi. Det har efterladt en vrede og frustration hos de pårørende og overlevende, som har svært ved at forlige sig med, at de aldrig har fået et svar.

Dokumentarserien forfølger sagens mange spor og opsøger nye vidner i en stadig jagt på at forstå, hvordan det kunne gå så galt, og hvorfor myndighederne aldrig har fundet et svar?

Filmplakater

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.