Skip to content

Sylvester Byder kæmper for at rense sin fars navn i traileren til den nordjyske SYNKEFRI

Wasabi Film og Scandinavian Film Distribution løfter sløret for hovedtrailer og plakat til Christian Andersens drama SYNKEFRI. Filmen er inspireret af den tragiske virkelige RF2-ulykke i Hirtshals i 1981 og fortæller den medrivende historie om landets frivillige redningsfolk, en familie i sorg og den efterladte søn Henriks kamp for retfærdighed.

Afspil video

SYNKEFRI har biografpremiere den 30. november som en del af Biografklub Danmark, og publikum kan glæde sig til at se stærke navne som Sylvester Byder, Johanne Louise Schmidt, Lars Topp Thomsen, Sofie Torp, Esben Dalgaard og Henrik Birch i den gribende fortælling inspireret af virkelige begivenheder.

SYNKEFRI er produceret af Hanna Rosland og Jesper Jørgensen for aarhusianske Wasabi Film, og med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje er den optaget i Hirtshals, hvor 120 lokale statister har været med på produktionen og flere lokale virksomheder og Hjørring Kommune har bidraget til, at filmen er blevet en realitet.

Handlingen

I 1981 forliser en fiskekutter og redningsbåden RF2 ved Hirtshals Havn, og i alt ni mænd mister livet. Da myndighederne placerer ansvaret for ulykken hos styrmanden på redningsbåden, sætter hans søn Henrik sig for at efterforske ulykkens egentlige årsag og rense sin fars navn. I jagten på sandheden skal Henrik kæmpe mod byens fiskere, som frygter, at ulykken vil koste arbejdspladser og mod myndighederne, der for alt i verden vil undgå en offentlig skandale. Alt imens sorgen truer med at splitte Henriks familie.

Holdet bag

Med det personlige projekt SYNKEFRI behandler den nordjyske instruktør Christian Andersen sin egen families store sorg. Hans mor og og hans ældre brødre mistede en mand og en far i den virkelige RF2-ulykke, og den tragiske begivenhed har derfor altid være en del af instruktørens historie. SYNKEFRI er en fiktionaliseret skildring af begivenhederne fra dengang. Christian Andersen debuterede i 2019 som spillefilmsinstruktør med INGEN SKAL SOVE, der også foregik i Nordjylland og fik premiere på CPH PIX. Han har desuden instrueret kortfilmene ARBEJDSTITEL (2017) og POKE (2021).

Christian Andersen har skrevet manuskriptet i samarbejde med Oscar-vinderen Martin Strange-Hansen, der bl.a. står bag internationalt anerkendte kortfilm som NÅR LYSTERNE TÆNDES (2001), DER ER EN YNDIG MAND (2003) og senest ON MY MIND, der blev nomineret til en Oscar i 2022.

SYNKEFRI er støttet af Den Vestdanske Filmpulje, TV 2 og Hjørring Kommune. Filmen distribueres i Danmark og Norden af Scandinavian Film Distribution.

Filmplakater

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.