Skip to content

Premiere: Spillefilmen ESTHERS ORKESTER blev til på en helt særlig måde

Torsdan den 2. juni har spillefilmen ESTHERS ORKESTER med Annika Aakjær i hovedrollen premiere. Den kommende biograffilm, der emmer af Aarhus, blev til gennem Den Vestdanske Filmpuljes udviklingsinitiativ Nye Talenter, hvor Alexander Sagmo, Troels Engelbrecht og Jonathan Langelund skabte fortællingen sammen som instruktør, manuskriptforfatter og producer. Filmen viser en rørende fortælling om et kærestepar og deres samlivs op- og nedture, fortalt igennem parrets første og sidste dag sammen.

Afspil video

Tilbage i efteråret 2018 iværksatte Den Vestdanske Filmpulje, Aarhus Filmværksted og MAAN Rental – i samarbejde med Interactive Denmark Vest og Filmby Aarhus – programmet Nye Talenter. Tre udvalgte projekter gennemgik et tilrettelagt forløb, hvor de fik sparring fra eksperter og et halvt år senere kom ét filmprojekt gennem nåleøjet og fik tildelt 500.000 kroner til at realisere deres lavbudgetspillefilm. Den film var ESTHERS ORKESTER, der har premiere i de danske biografer den 2. juni.

“Filmen er skabt af en ny generation af aarhusianske filmskabere, som fik chancen for at lave en økonomisk set lille spillefilm, men som fik vokseværk i processen og nu udkommer i biografer i hele landet,” fortæller producer Jonathan Langelund.

Om udviklingsinitiativet Nye Talenter og tilblivelsen af ESTHERS ORKESTER siger instruktør Alexander Sagmo: “Det var Nye Talenter, der startede det hele. Filmen opstod under de rammer, og var nok ikke blevet til uden. De rådgivere og konsulenter, der har været med i udviklingsforløbet, har været virkelig gode for filmen. De har udfordret os og spiller en stor rolle i, at filmen er blevet skabt. Derudover har de helt sikkert også taget en chance ved at støtte en film som den her.”

Manuskriptforfatter Troels Engelbrecht supplerer: “Nye Talenter har gjort min drøm om at lave en biograffilm til virkelighed – og så har vi fået en fantastisk støtte gennem udviklingsforløbet med løbende samtaler, der har givet stor inspiration til det videre arbejde.”

Udover inspiration har det også været brugbart for holdet bag at sparre med erfarne kræfter, når det kommer til at producere en spillefilm. Jonathan Langelund fortæller: “Jeg har sparret meget med de involverede konsulenter hos Nye Talenter for at blive helt klar til optagelserne og postproduktion. Det kræver et stort overblik at lave spillefilm, og det kræver mange flere svar, end du kan give her og nu. Derfor er det godt at have nogle at vende tingene med for at blive gearet til de forskellige scenarier og udfordringer, der kommer.”

En anderledes proces

Inden holdet bag ESTHERS ORKESTER blev udvalgt som modtageren af den økonomiske støtte til at producere filmen, var de igennem et udviklingsforløb, hvor de fik tilbudt sparring og støtte fra konsulenterne Lars Detlefsen, tidligere underviser på Den Danske Filmskole, og Marie Schmidt Olesen, filmproducer og tidligere konsulent hos New Danish Screen.

Om processen og udviklingen fortæller Troels Engelbrecht: “Processen har adskilt sig fra tidligere projekter, fordi vi igennem Nye Talenter er blevet udvalgt på baggrund af vores talent. Vi har derfor fået økonomi og tid til at kunne fordybe os i persongalleriet, situationerne og samtalerne fremfor en egentlig fortællerstruktur. Hos mange andre finansieringsplatforme er det overordnede plot det altoverskyggende element, som styrer idéudviklingen, og det kan gøre fortællingerne lidt stive, kedelige og forudsigelige,” og fortsætter:

“Det har været utrolig brugbart for os, at udgangspunktet har været at dykke ned i spændende situationer, samtaler og personer og så sidenhen arbejde med struktur og plot. Det har skabt en uforudsigelig, underholdende og nærværende fortælling.”

Målgruppen for Nye Talenter er talenter, der allerede har vist et højt niveau gennem flere produktioner, men som endnu ikke – eller i begrænset omgang – har lavet film, der er udkommet i biografen, primetime-tv eller lignende. Formålet med Nye Talenter rækker længere end produktionen af den konkrete film. Projekterne er valgt ud fra de filmfaglige kvaliteter samt en vurdering af holdet bag – dertil ambitionen om, at det næste projekt holdet laver, er en kommerciel produktion.

En film der emmer af Aarhus – både foran og bagved kameraet

Udover at den kommende biograffilm, med Annika Aakjær i sin første hovedrolle, er optaget i og omkring Aarhus, så har både instruktør, producer og manuskriptforfatter en helt særlig relation til byen.

De har nemlig alle studeret i Aarhus gennem årene og har også deres arbejdsliv i Filmby Aarhus. Jonathan Langelund, der oprindeligt er fra Nordjylland, har læst på Aarhus Universitet og undervist på Filmskolen Potemkin. Derefter tog det fart med film: “Efter jeg kom ind som producer på Super8 i 2013, begyndte jeg rigtigt at arbejde med film, og driver i dag New Tales sammen med Mette Mikkelsen”, fortæller han.

“Jeg elsker byen”, tilføjer Alexander Sagmo og fortsætter: “Jeg bor her og har kontor sammen med en masse skønne kolleger i Filmby Aarhus – og så er jeg også uddannet her på Super8 i sin tid.”

Også Troels Engelbrecht nærer en stor kærlighed til byen og de historier, den har givet ham: “Det var her, jeg mødte og forelskede mig i min kæreste, som jeg i dag har to børn med. Det var her, jeg blev rødglødende AGF-fan, men det var også her, jeg som 15-årig begyndte at lave film på Aarhus Filmværksted. Alle mine fortællinger, om det så er film, teaterstykker eller dokumentarer, tager altid udgangspunkt i livet omkring mig. Alle mine muser er derfor fundet i Aarhus.”

Det er sjældent at alle tre A-funktioner på en spillefilm holder til i Vestdanmark, men det er blandt andet derfor, at talentudviklingsforløb er vigtige – fordi de giver mulighed for at prøve nye ting af.

Holdet bag

Fire aarhusianske stortalenter står bag ESTHERS ORKESTER: Alexander Sagmo (instruktør og manuskriptforfatter), Troels Engelbrecht (manuskriptforfatter) og Jonathan Langelun (producer) er alle uddannet fra Super8 i Aarhus. Alexander Sagmo debuterede i 2017 med spillefilmen NEEDLE BOY, som også er skrevet i samarbejde med Troels Engelbrecht. Alexander Sagmos værker har høstet flere priser på internationale filmfestivaler, senest for kortfilmen LYDEN AF UVENTET DØD fra 2019.

ESTHERS ORKESTER er producret af Jonathan Langelund og Mette Mikkelsen, der står bag det Aarhus-baserede produktionsselskab New Tales og distribueres i norden af Scanbox Entertainment og internationalt af Coccinelle Film Sales. Filmen er støttet af Den Vestdanske Filmpulje og Aarhus Filmværksted i samarbejde med TV 2.

 

Fakta

Cast:

Johannes Lilleøre
Annika Aakjær
Emma Pi
Holly Filipsen
Ulf Pilgaard
Stina Ekblad
Peter Gantzler
Marie Louise Wille
M.fl.

Det kreative hold:

Instruktør: Alexander Sagmo
Manuskript: Troels Engelbrecht & Alexander Sagmo
Producer: Jonathan Langelund & Mette Mikkelsen
Line producer: Hanna Rosland
Indspilningsleder: Julie Lundorff
Fotograf: André Hansen DFF
Klipper: Sofie Lyngholm
Tonemester og sounddesigner: Freja Printz
Komponist: Annika Aakjær & Aske Bode
Kostumedesigner: Natalie Møller Rask
Sminkør og kostume: Julaika Jensen
Scenograf: Thor Bedsted
Rekvisitør: Kristian Sagild
Produktionsselskab: New Tales

Øvrige fakta:

Varighed: 1 t. 30 min.
Premieredato: 2. juni 2022
Distribution: Scanbox Entertainment og TV 2
Støttet af: Den Vestdanske Filmpulje & Aarhus Filmværksted

Filmplakater

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.