Skip to content

Mulig Oscar-kandidat: ‘Ser du månen, Daniel’ har premiere den 29. august

Den dramatiske historie om den danske fotograf Daniel Rye, som i 2013 blev bortført og holdt som gidsel af terrorgruppen Islamisk Stat, har premiere den 29. august. Filmen er udtaget som en af tre kandidater til at blive indstillet som Danmarks officielle Oscar-bud.

‘Ser du månen, Daniel’ åbner den kommende sæson af Biografklub Danmark med premiere den 29. august. Puk Damsgård-filmatiseringen er den første spillefilm nogensinde, der skildrer en gidselkidnapning foretaget af Islamisk Stat.

Den Vestdanske Filmpulje har støttet det spektakulære gidseldrama, der er produceret af Toolbox Film og co-produceret af aarhusianske Deluca Film. Instruktionen har Niels Arden Oplev (‘Mænd der hader kvinder’) stået for i samarbejde med co-instruktør Anders W. Berthelsen. Hovedrollen spilles af Esben Smed, som er fra Aarhus-egnen, ligesom også den virkelige Daniel Rye bor i Aarhus.

Afspil video

Handlingen
I filmen følger vi den unge danske freelancefotograf Daniel Rye, der sad 398 dage som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien sammen med 23 andre udlændinge, heriblandt den amerikanske journalist James Foley, som siden blev henrettet foran hele verden.

Filmen tilbyder et unikt indblik i, hvordan man overlever og skaber venskaber i fangenskab, samtidigt med vi følger den stadigt mere desperate familie derhjemme. Midt i krisen står den danske gidselforhandler Arthur, der får en afgørende rolle i befrielsen af Daniel.

Daniel Rye er indtil videre det sidste gidsel, der har forladt ISIS’ fangenskab i live.

En mulig Oscar-kandidat
Der er mulighed for, at ‘Ser du månen, Daniel’ får sin sindsoprivende historie ud til et større internationalt publikum. I sidste uge blev det nemlig offentliggjort, at den danske Oscar-komité har udpeget gidseldramaet som en af kandidaterne til at blive Danmarks indstilling i Oscar-kategorien International Feature Film.

Ud over ‘Ser du månen, Daniel’ er også ‘Dronningen’ af May el-Toukhy og ‘Før frosten’ af Michael Noer blevet shortlistet.

Komitéens endelige beslutning offentliggøres tirsdag den 24. september.

Fakta

Holdet bag filmen

‘Ser du månen, Daniel’ produceres af Toolbox Film ved Morten Kaufmann og Signe Leick Jensen. Filmens manuskriptforfatter er Anders Thomas Jensen, fotograf er Erik Kress, klipper er Anne Østerud, production designer er Knirke Madelung, og komponist er Johan Söderqvist.

Filmen co-produceres med Cinenic Film, Hummelfilm, Deluca Film, Film i Väst og er støttet af Det Danske Filminstitut/Markedsordningen, DR/Filmklubben, Svenska Filminstitutet, Norsk Filminstitutt, Eurimages, Den Vestdanske Filmpulje, som har muliggjort, at filmen optages i Aarhus samt SVT, YLE og Nordisk Film og TV Fond.

‘Ser du månen, Daniel’ bliver distribueret i Danmark og Skandinavien af Nordisk Film Distribution, mens TrustNordisk varetager det internationale salg.

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.