Skip to content

Optagelserne til ‘Ser du månen, Daniel’ starter i Aarhus

Optagelserne til ‘Ser du månen, Daniel’ – den dramatiske historie om den danske fotograf Daniel Rye, som i 2013 blev bortført og holdt som gidsel af terrorgruppen Islamisk Stat i 398 dage – er nu gået i gang i Aarhus og omegn.

Filmen optages i perioden 1. oktober 2018 til 31. januar 2019 i Sverige, Aarhus og Jordan. Filmen er støttet af Den Vestdanske Filmpulje og får forventet biografpremiere i Danmark 29. august 2019.

‘Ser du månen, Daniel’ er en filmatisering af Puk Damsgårds bog af samme navn, som skildrer en gidselkidnapning foretaget af Islamisk Stat og den kamp, familien kæmper for at få Daniel hjem i live.

Anders W Berthelsen, Niels Arden Oplev & Esben Smed. Foto: Thomas Sjørup

Publikum kan se frem til et højspændt og følelsesladet gidsel- og familiedrama med en stjernerække af kapaciteter på holdet:

Niels Arden Oplev, manden bag bl.a. Mænd der hader kvinder, Drømmen, Kapgang og flere film og tv-serier i USA, vender nu tilbage til Danmark for at instruere Ser du månen, Daniel.

Anders Thomas Jensen, der har skrevet manuskriptet til Susanne Biers Oscar-belønnede Hævnen, Blinkende lygter, Adams æbler og senest Mænd og høns har skrevet manuskriptet.

Hovedrollen som Daniel indtages af Esben Smed, som lige nu er aktuel i biograferne i titelrollen i Lykke-Per.

Anders W. Berthelsen har den anden hovedrolle som den danske gidselforhandler Arthur, der får en nøglerolle i at mægle mellem Daniels familie og ISIS.

I andre nøgleroller ses Toby Kebbell som James Foley, Jens Jørn Spottag og Christiane Gjellerup Koch som Daniels forældre, Sofie Torp som hans handlekraftige og temperamentsfulde storesøster Anita, Andrea Gadeberg som hans lillesøster Christina og Sarah Hjort som hans kæreste Signe.

Filmens tilknytning til Aarhus og Østjylland er stor. Ud over at en stor del af optagelserne foregår i Jylland med base i Aarhus, er hovedrolleindehaver Esben Smed fra egnen – oprindeligt fra Odder og bor nu i Aarhus – og også den virkelige Daniel Rye bor i Aarhus. Desuden er Deluca Film, som holder til i Filmby Aarhus, co-producer på filmen.

Signe Leick Jensen, producer fra Toolbox Film, udtaler:

Toolbox Film er rigtig glade for at være tilbage i Aarhus og filme. Det er altid en stor fornøjelse at samarbejde med Deluca Film, og vi sætter stor pris på den økonomiske støtte fra Den Vestdanske Filmpulje. Uden den havde det været meget vanskeligt at realisere filmen.

Handlingen

I ‘Ser du månen, Daniel’ fortælles den uforglemmelige og sindsoprivende historie om en af de mest spektakulære kidnapningssager i nyere tid.

Hovedpersonen er den unge danske freelancefotograf Daniel Rye, der sad 398 dage som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien sammen med 23 andre udlændinge, heriblandt den amerikanske journalist James Foley, som siden blev henrettet foran hele verden.

Vi følger livet i fangeskab og den stadigt mere desperate familie derhjemme. Gennem Daniels historie giver filmen et enestående indblik i, hvordan mennesker overlever tortur, skaber venskaber og bevarer håbet under ekstreme forhold. Og den skildrer, hvordan familien håndterer frygten for, at deres søn aldrig kommer hjem, og de nervepirrende løsesumsforhandlinger mellem den danske gidselforhandler Arthur og Islamisk Stat.

Daniel Rye er indtil videre det sidste gidsel, der har forladt ISIS’ fangenskab i live.

For Daniel Rye bliver en film om hans oplevelser en bevægende oplevelse.

“Jeg har en rigtig god følelse af, at holdet, der er sammensat omkring filmen, vil behandle historien med dyb respekt og den ydmyghed, som den fortjener. Bogen ‘Ser du månen, Daniel’ er allerede nået langt ud. Med denne film kan historien nå et endnu bredere publikum. Det er jo et unikt indblik i en frygtelig virkelighed, som det syriske folk lever med hver dag – blot set gennem en dansker, som vi rent faktisk kan identificere os med”.

Fakta

Holdet bag filmen

‘Ser du månen, Daniel’ produceres af Toolbox Film ved Morten Kaufmann og Signe Leick Jensen. Filmens fotograf er Erik Kress, klipper er Anne Østerud, production designer er Knirke Madelung, og komponist er Johan Söderqvist.

Filmen co-produceres med Cinenic Film, Hummelfilm, Deluca Film, Film i Väst og er støttet af Det Danske Filminstitut/Markedsordningen, DR/Filmklubben, Svenska Filminstitutet, Norsk Filminstitutt, Eurimages, Den Vestdanske Filmpulje, som har muliggjort, at filmen optages i Aarhus samt SVT, YLE og Nordisk Film og TV Fond.

‘Ser du månen, Daniel’ bliver distribueret i Danmark og Skandinavien af Nordisk Film Distribution, mens TrustNordisk varetager det internationale salg.

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.