Skip to content

Ny TV 2-dokumentar: ’Skal vores barn leve eller dø?’

Hvad vælger gravide par, når de får at vide, at de venter et barn med et handicap? Dette svære valg undersøger ny TV 2-dokumentar produceret af den aarhusianske producent Dokumentarkompagniet med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje.

'Skal vores barn leve eller dø'. Foto: Andreas Sahl

”Skal vores barn leve eller dø?” er en ny TV 2-dokumentar, der følger tre par, der står over for det svære valg, om deres barn skal leve eller dø – et valg som flere og flere gravide i Danmark kommer til at stå over for.

I langt højere grad end tidligere kan lægerne i dag spotte flere potentielle sygdomme og handicap langt tidligere i graviditeten, og vi er dermed på vej mod en virkelighed, hvor lægerne kan fortælle meget om, hvilket liv vores fostre får, hvis de bliver født.

Som en af programmets to tilrettelæggere, Bjarke Stender, fortæller, er valget ofte forbundet med skam og skyldfølelse, og netop derfor er det vigtigt at få sat fokus på.

”Hvorfor vælger vi at beholde et barn, som alligevel ikke kan overleve eller få et godt liv? Der er en tabu forbundet med det, og det var interessant for os at se på, hvad der er et værdigt liv, og hvad det vil sige at have et godt liv. Hvem er det, der skal definere det? Det er det, programmet tager fat på.”

En fortælling forankret i Vestdanmark
Dokumentarprogrammet er skabt i et tæt samarbejde mellem fotograf, tilrettelægger og klipper fra TV Midtvest, Line Morell Holm, og tilrettelægger hos Dokumentarkompagniet, Bjarke Stender.

Idéen til dokumentaren stammer oprindeligt fra Line. Hun havde længe gået med tanken om at lave et program om kvinder, der valgte at få en abort, for at få et stærkere fokus på de tabuer, der ligger der. Line, der normalvis laver aktualitetsprogrammer, gav sig derefter til at prøve sig selv af i et længere dokumentarformat.

”For at løfte opgaven ville jeg gerne samarbejde med Dokumentarkompagniet, nogle af Danmarks bedste historiefortællere, og det fik jeg lov til af min arbejdsgiver. Så det blev sådan, at jeg blev udlånt og havde min arbejdsgang dernede i et halvt års tid, primært for at lave dette program.”

Dertil var samarbejdet med Ultralydsklinikken altafgørende for projektet. Line fik en særlig adgang til klinikken grundet sine egne erfaringer med at miste et barn.

På grund af det, jeg selv har oplevet, og fordi jeg allerede havde en relation til lægerne, så de en tillid i samarbejdet. Overlægerne var enormt samarbejdsvillige, fordi de også så relevansen i at få belyst dette tema, og hjalp os med at spørge relevante cases. Med min erfaring kunne jeg komme tæt på kvinderne. Det var ikke mystisk for mig at være i det, og det var tilsyneladende medvirkende til, at de slappede af og fortalte deres historier.

Bjarke Stender beskriver arbejdet med at skabe dokumentaren som en spændende proces, hvor virkeligheden formede indholdet.

”Udgangspunktet for dokumentaren var at sætte fokus på kvinder, der f.eks. vælger at få fjernet et handicappet barn. Men historien udviklede sig hurtigt, og sammen indså vi, at det også var vigtigt at belyse de mennesker, der vælger et liv til på trods af sygdom.”

Udveksling af kompetencer
Som Line beskriver det, var samarbejdet mellem hende og Bjarke et suverænt match af forskellige kompetencer.

”Samarbejdet faldt lige i hak. Qua min uddannelse [TV-fotograf og klipper, red.] var jeg mere fokuseret på de nære følelser og øjeblikke, hvor han havde det store overblik, blikket for de etiske temaer, og de interviews, der går helt tæt på det, der er svært. Så det var et helt genialt samarbejde. Det var alt det, jeg havde brug for.”

Bjarke uddyber:

”Samarbejdet har været helt enormt givende for både mig personligt og for programmet. Line er en virkelig dygtig fotograf, og koblingen mellem hendes visuelle forståelse og mit ønske om at folde de største etiske dilemmaer ud har fungeret meget stærkt. Etik og svære valg er noget, man kan tale om i uendeligheder, men det er meget sværere at gøre det til seværdigt TV.”

Det 40-minutter lange program er produceret til TV 2 af Lars Høj ved Dokumentarkompagniet med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje.

Dokumentarprogrammet er tilgængeligt på TV 2 Play. Se traileren her.

Fakta

Dokumentarkompagniet er et aarhusiansk produktionsselskab med ca. 20 ansatte. Selskabet har produceret adskillige tv-dokumentarer og dokumentarspillefilm, heriblandt ’De sindssygt farlige’ (2019) og ’Ritas Valg’ (2018), der begge blev støttet af Den Vestdanske Filmpulje.

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.