Skip to content

Ny rapport viser vækst i den vestdanske filmbranche

I marts 2021 udkom rapporten ’Danske Indholdsproducenter’, der er udarbejdet af Producentforeningen med sparring fra Vision Denmark, konsulenter fra Slots- og Kulturstyrelsen og Kulturministeriet. I mere end 10 år har Producentforeningen samlet data på tværs af producenter af film, tv, reklame og spil for at give indsigt i brancherne og deres udvikling. Årets rapport tegner et billede af en branche med stort potentiale og økonomisk vækst – især i det vestdanske film- og produktionsmiljø.

Når ’Danske Indholdsproducenter’ bliver sendt ud til branchen, er det med et formål om at give et overblik over branchernes omfang og udvikling indenfor omsætning, beskæftigelse, årsværk, vækst i antallet af virksomheder og eksporten, og i 2019 har særligt branchen i den vestlige del af Danmark udmærket sig positivt på en række parametre.

Flere virksomheder starter op i Vestdanmark

Data grundlaget for ’Danske Indholdsproducenter’ måler fra år 2016 til 2019. I den periode er bl.a. antallet af virksomheder indenfor film-, tv-, reklame-, og spilproduktion samt de virksomheder, der arbejder med interaktiv produktion, steget mest i Vestdanmark. Antallet af virksomheder i Midtjylland er steget med 45%, mens antallet i Syddanmark er steget med 50%. I region Nordjylland var der i 2016 i alt 16 virksomheder indenfor branchekategorierne. I 2019 var det tal steget til 28, hvilket giver en procentmæssig stigning på 75%. Til sammensamling er antallet af virksomheder vokset stødt i region Hovedstaden med en total vækst på 33% og 42% i region Sjælland.

Midtjylland driver væksten i 2019

Vender man blikket mod den samlede omsætning på tværs af de fem kategorier, var den i 2019 på 6 mia. kr., hvoraf TV stod for 30% og film stod for 28%. Generelt fra 2016-2019 er det region Hovedstaden og region Midtjylland, der har drevet væksten, men i 2019 har produktionen i Midtjylland taget fart. Her er omsætningen steget med hele 19% alene fra 2018 til 2019.

Tallene glæder chef for Den Vestdanske Filmpulje, Steen Risom:
”Det er virkelig godt at se, at der fortsat er regional vækst blandt de vestdanske film- og tv-producenter. Tallene fra 2019 bekræfter det, vi ser i miljøet. I 2020 støttede vi produktioner med flere midler, end vi nogensinde har gjort før, og i 2021 har vi et budget på 50 mio. kr., så jeg håber og tror på, at udviklingen vil fortsætte på lang sigt trods et år med corona i 2020,” siger han, og fortsætter:

”En branche i vækst skaber ikke kun omsætning og beskæftigelse, men ligeledes unikke muligheder for nye talenter, der får chancen for at vise, hvad de kan og på den måde give endnu mere værdi tilbage til branchen. 2020 har om noget været året, hvor vi har set værdien af dansk produceret indhold til seerne og brugerne, fordi det har givet os fællesskab, selvom vi har været hver for sig. Den viden, håber jeg, bliver stående tilbage, så vi fortsat husker på, hvor vigtigt det er, at også historier fra Vestdanmark kommer frem på film og tv-serier.”

Fakta

  • I alt 653 selskaber indenfor film, tv, reklamefilm, digitale spil og interaktive produktioner omsatte i 2019 for 6 mia. kr., eksporterede for knap 2 mia. kr. og beskæftigede 4.305 årsværk. 
  • Vækstpotentialet viser sig gennem en stigning i antallet af virksomheder på 10% og en vækst i beskæftigelsen i branchen på 9%. 
  • Fremgangen i beskæftigelsen på hele 9% skete primært i film- og tv-branchen, hvor især film oplevede et kraftigt opsving i 2019. 
  • Find rapporten fra Producentforeningen her.
Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.