Skip to content

Ny filmaftale styrker det vestdanske filmmiljø

Med film som BAMSE og BASTARDEN har jyske filmfortællinger sat deres præg på dansk film de seneste år. I dag er en ny politisk filmaftale på plads. Aftalen er en fundamental anerkendelse af de regionale filmfonde og vil i de kommende fire år styrke den lokale filmproduktion med flere penge og med øget fokus på talentudvikling.

Bag optagelserne til BASTARDEN. Foto: Henrik Ohsten / Zentropa
Bag optagelserne til BASTARDEN. Foto: Henrik Ohsten / Zentropa

Filmaftalen 2024-2027 er indgået mellem Regeringen (Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre), og Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet, og aftalen sætter rammen for den statslige støtte til dansk film de næste fire år. I aftalen er der øget støtte til de regionale filmfonde, til talentudvikling og uddannelse.

“Det er et stort skulderklap til det arbejde, vi laver i Den Vestdanske Filmpulje. Med flere penge og flere støttemuligheder bliver der både mulighed for stærke lokale filmfortællinger og plads til nye internationale samarbejder for den regionale filmbranche. Jeg ser frem til, at vi får flere film, der viser livet i hele Danmark, og jeg glæder mig særligt over, at der skal produceres mere dansk indhold til børn og unge,”

Mahad Yussuf, Formand for Den Vestdanske Filmpulje.

Med den nye filmaftale afsættes op til 40 mio. kr. årligt i statsstøtte til hver af de to eksisterende regionale filmfonde, Den Vestdanske Filmpulje og FilmFyn.

Flere penge til talentudvikling

Filmaftalen tilgodeser også fremtidens talenter inden for film- og tv-produktion. I Aarhus betyder det, at den foreningsdrevne filmskole, Super8, kan se frem til at modtage statstilskud til drift af uddannelsen. Det sker samtidig med, at talentudviklingen hos landets filmværksteder styrkes med 3 mio. kr. til en samlet støtte på 15 mio. kr. årligt.

“Det er afgørende, at vi fortsætter et stærkt fokus på de kreative uddannelser og talentudviklingen. Derfor er jeg glad for, at Filmaftalen sætter fokus på området med flere penge, og at man følger op med en kortlægning af fødekæden,” siger chef for Den Vestdanske Filmpulje, Steen Risom.

Samlet bruger staten mere end 620 mio. kr. årligt på støtte til filmområdet, hvor størstedelen af midlerne går til Det Danske Filminstitut.

Den nye filmaftale kan læses her.

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.