Skip to content

Ny dokumentarserie ‘Drengene mod pigerne’

I en ny dokumentarserie sætter TV2 fokus på presset i gymnasierne.

Pigerne er meget ambitiøse og kæmper målrettet for 12-tallerne, mens drengene griber presset anderledes an og hellere slapper af, pjækker og forsøger ikke at tage karaktererne så seriøst. Det er en tendens, som tydeligt ses på gymnasiet i Brønderslev og andre steder i landet.

“Der er et enormt stort pres på eleverne i gymnasiet i dag. Det oplever de i hvert fald selv. Og vi vil med denne dokumentarserie gerne give et indblik i, hvordan eleverne tackler de mange forventninger og det store pres, de oplever”, siger dokumentarredaktør Lasse Bjerre, TV 2.

Ræset mod de høje karakterer er blevet forstærket. En helt ny undersøgelse, som blev offentliggjort for nylig, viser, at karakterræset er med til at presse flertallet af elever så hårdt, at de bliver lige så stressede som de 20 procent mest stressede voksne.

“Det bekræfter kun, hvor aktuelt og relevant det er at sætte fokus på denne problematik. Og vi håber, at dokumentarserien vil give et bedre grundlag for at gøre os alle sammen klogere på den hverdag, som eleverne har i gymnasiet”, siger Lasse Bjerre.

Pigerne overhaler drengene
Kontrasten mellem drengene og pigerne vokser. Pigerne kommer ud af gymnasierne med væsentligt højere karaktergennemsnit end drengene, og det kan de mærke rundt på universiteterne i Danmark.

Her fylder pigerne mere og mere på de prestigefyldte studier, hvorimod drengene sakker bagud. For 50 år siden var næsten alle nyuddannede læger mænd, hvorimod statistikken i dag viser, at to ud af tre medicinstuderende er kvinder.

Rikke Sloth, der er en af de unge, vi følger, drømmer om at læse medicin på Aarhus Universitet, hvilket kræver et snit på 10,6.

“Det, der afspejler mig, det er, hvor god jeg er i skolen. Det er, som om man ikke længere er nok i sig selv. Man er nødt til at have en høj uddannelse for at bare være lidt synlig”, fortæller Rikke Sloth.

3.g’eren Hans Bak Nielsen har evnerne til at score høje karakterer, men han har helt mistet motivationen, og karaktererne rasler ned.

“Anerkendelse kommer altså ikke af karakterer”, siger Hans, der gerne vil være musiker.

TV 2 har haft en helt unik adgang, og vi er både med, når elevernes manglende indsats bliver drøftet på lukkede lærermøder, når advarsler deles ud, og når eleverne skal skrive den store skriftlige opgave i 3.g – SRP.

Programmerne er produceret af de to aarhusianske producenter Dokumentarkompagniet og Radiator Film, og er støttet af Den Vestdanske Filmpulje.

Der er premiere på serien på TV 2 onsdag 8. februar klokken 21.05.

Se første afsnit gratis på TV 2 PLAY allerede nu!

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.