Skip to content

Mød det lokale filmmiljø: Lars T. Therkildsen

På vores rejse rundt i filmmiljøet i Den Vestdanske Filmpuljes område har vi nu mødt instruktør og manuskriptforfatter Lars T. Therkildsen. Han er bedst kendt for at være ophavsmand til figurer som Tonni Bonde, Jacob Ditzel og Fjeder fra TV 2 Zulu-serien ‘TurboModul’ sammen med barndomsvennen Charter McCloskey. Nu er han aktuel med webserien ‘Helved’, som han både har skrevet og instrueret. Serien får premiere på Amazon Prime 20. september.

Lars T. Therkildsen på settet til 'Helved'. Foto: Martin Dam Kristensen

– ‘Helved’ er nok noget af det mere dystre, jeg har lavet. Jeg er tiltrukket af humor, som kommer fra mørke steder. Hvor der ligger noget tragedie og smerte bag, og det gør nas. Falde-på-halen-humor uden konsekvens – det kan jeg ikke finde ud af.

Lars T. Therkildsen er 38 år, bor i Hinnerup og arbejder som manuskriptforfatter og instruktør. Han er uddannet Cand. Mag. i Nordisk Litteratur og Filosofi og startede med filmproduktion allerede under studierne. Det folkelige gennembrud kom, da han sammen med barndomsvennen fra Thy, Charter McCloskey, skabte konceptet ‘TurboModul’ og spinoffserien ‘Jacob Ditzel’ – først som en stor succes på YouTube og efterfølgende på TV 2 Zulu mellem år 2010 og 2018.

– Vores udgangspunkt var egentlig, at vi savnede noget af den sketchbaserede komik, som man fandt i blandt andet ‘Mandrilaftalen’ og ‘Drengene fra Angora’. Så vi tænkte, at vi skulle da være dem, der gjorde det. Det er jo den arrogance, der kommer, når man ikke ved noget. Ignorancens arrogance. ”Det er da nemt nok. Vi laver en dvd og sender den til DR, og så siger de ja”. Det gjorde de så ikke.

Flere i DR så dog noget i drengene, og de gav ikke op. I 2010 lagde de deres sketches op på YouTube i en tid, før platformen ellers blev brugt i forretningssammenhæng, og man kunne tjene penge på det.

– Så gik det bare bananas med de sketches. Vi havde 100.000 views om ugen, som var ret meget. Det er nok noget af det første danske komik, der er lavet til YouTube.

Succesen på YouTube blev indgangen til det mere etablerede film- og tv-miljø. Den Vestdanske Filmpulje støttede parret i at lave en dummy, som de fik solgt til TV 2 Zulu. Det blev til to sæsoner af serien ‘TurboModul’, der blev sendt i 2014 og 2016, og så var karrieren skubbet i gang.

– Det har været et klart mål og en drøm for os at gøre det til en karriere. Vi ville rigtig gerne kunne leve af det, for det er det fedeste og sjoveste. Støtten fra TV 2 og Filmpuljen blev de første blåstemplinger til komme ind i branchen. Men det er også en vej, der tager længere tid som autodidakt. Man skal nok bevise sig mere, når man ikke er et kendt hoved fra København. Folk er sådan lidt: ”Hvem er de? De har lavet noget til YouTube – hvad er nu det for noget?” Og når man så kommer ind på Filminstituttet, så skal man bevise sig igen.

Helved er de andre
Det var netop DFI, der skabte muligheden for Lars T. Therkildsens aktuelle serie, ‘Helved’, som får premiere på Amazon Prime 20. september. Serien er støttet under det særlige program ‘New Danish Webisodes’ hos NDS/DFI. For Lars blev det en mulighed for at arbejde med et bredere fiktionsformat og et større produktionsapparat.

Jeg har altid haft lyst til at arbejde med fiktion og at lave historier. Det var muligheden for at kunne komme væk fra, at humoren og det hysteriske var så meget i førersædet, at det var svært at finde en historie. Sketchkarakterer er jo ret endimensionelle, og det at skulle lave en udvikling på dem kan være svært.

Lars har både skrevet og instrueret ‘Helved’, som er optaget on location på et lille husmandssted i Østbirk ved Horsens over 23 dage i sommeren 2018 med et fuldt hold.

– Meget af det, vi har lavet før, har været mindre i omfang. Det har passet bedre at gøre det rock and roll og smallere. Det var megafedt at få lov til at arbejde på den måde. Ambitionerne var større, og det var vigtigt for mig, at den fik det rigtige udtryk, som kan formidle den klaustrofobi, man kan føle på de gårde ude på landet, og når man kommer hjem til sin hjemstavn og familien.

‘Helved’ handler om Albert på 35 spillet af Charter McCloskey. Han er fanget på den forfaldne slægtsgård i Thy, hvor familiens demente farmor (Karen Lis Ahrenkiel) stadig bor sammen med hans far spillet af Uffe Rørbæk. Vi møder dem alle til farmors 80-års fødselsdag, hvor familien er samlet med deres fælles opsparede traumer, åbne hemmeligheder og andet rod. Det viser sig, at Albert bliver fanget på denne dag i et tilsyneladende uendeligt loop, hvor han må gentage dagen igen og igen.

– Serien handler om nogle mennesker, der har problemer i livet, og som sidder fast. Vores hovedperson sidder konkret fast, fordi han er fanget i et loop, men alle de andre karakterer slås også med noget. Det er vigtigt for mig at skabe karakterer med flere facetter. Det er så nemt at lave et portræt af nogen fra ”det mørke Jylland” og gøre grin med dem og udstille dem som simple. Men min erfaring er, at der altid ligger noget bag, som forklarer, hvorfor folk er, som de er.

– Jeg har taget mit udgangspunkt i erfaringer fra min egen baggrund fra Thy. Jeg tror, at mange kan nikke genkendende til, at man tager til en familiefødselsdag, og det føles fandeme fuldstændigt som sidste år. Så kommer den samme kage på bordet, og så bliver der sagt næsten det samme. Så det føles næsten som et loop. Følelsen af at være i samme trummerum. Jeg vil gerne arbejde med, at det ikke er helt lort, men at hovedpersonen opdager noget om sig selv – at familien faktisk er rigtige mennesker og ikke bare midler til hans mål.

Hovedstill fra 'Helved'. Foto: Martin Dam Kristensen

At skrive sjovt
Lars fortæller, at han generelt er begyndt at bruge personlige oplevelser i sin arbejdsproces.

– Jeg er inde i en periode lige nu, hvor jeg synes, det er interessant at tage udgangspunkt i nogle personlige oplevelser – og så omfortolke det, så det ikke handler om mig, men en grundfølelse eller oplevelse. Det bliver meget organisk. Jeg kender start, midte og slut, og hvor vi skal ende, og så på et tidspunkt begynder karaktererne at larme. Jeg synes virkelig, at karaktererne var meget klare for mig at skrive. Fra den vestjyske passivt-aggressive facon, hvor man ikke rigtigt siger noget, men man kan destruere et andet menneske med tre ord, til dem, der snakker alt for meget og ikke kan holde kæft.

Og spørger man ham, om det at skulle være sjov giver et ekstra pres i processen, så afviser han blankt:

– Det kommer faktisk meget naturligt. For mig er det vigtigt, når jeg arbejder med historier, at det strukturelt er meget metodisk, men humoren handler ikke om setups eller en formel. Når situationerne og karakterernes absurditeter støder sammen, hvad sker der så? Det behøver ikke at være en punchline eller en joke. Det kan lige så godt være det akavede i situationen. Hvis karaktererne er gode, så begynder humoren at komme. Humoren kommer fra karaktererne.

Power bag udviklingen i Aarhus’ filmmiljø
‘Helved’ blev skabt af et produktionshold med næsten udelukkende folk fra regionen omkring Aarhus – også i A-funktionerne. Og det har stor betydning for Lars.

– Det er fedt, at man kan mærke, at kræfterne begynder at være her – og man kan lave hele produktioner her. Vi har også lavet ‘TurboModul’ her, og jeg er stolt af at kunne sige, at vi har været her altid. Der sker masser af fede ting her. Filmpuljen har jo fået et større budget, og Filmbyen bliver udvidet. Det virker som om, at der er power bag, at der skal ske noget. Min ambition er at være filminstruktør i Aarhus. Mange i København kan virkelig deres kram, men jeg er nok lidt anderledes og kan godt lide at komme lidt ude fra siden og lave tingene på min egen måde.

Så fremtiden ligger helt sikkert i Aarhus for Lars T. Therkildsen. Han er lige blevet færdig med at skrive manus til ‘Julemandens Datter 2’ produceret af Deluca Film sammen med Uffe Rørbæk, og de to skriver også på en anden spillefilm. Desuden arbejder Lars på et treatment på et filmprojekt, som er støttet af Den Vestdanske Filmpulje, samtidig med, at han og Charter er begyndt at se på, hvad de skal videre med.

Og det at arbejde på flere spor passer Lars godt. Der er ikke tid til at hvile på laurbærrene, selvom Lars glæder sig meget til premieren.

– ‘Helved’ er jo det første eksklusive danske indhold på Amazon Prime, så det er spændende at se, hvordan det bliver taget imod. Jeg har en god fornemmelse. Det er den historie, som jeg gerne ville fortælle, og jeg synes selv, at der er noget at komme efter, uden at humoren falder i baggrunden; det er ikke bare tomme kalorier.

Fakta

Lars T. Therkildsen er født i 1981 i Thy og opvokset på Amager og gik på gymnasium i Struer.

Uddannet Cand. Mag. i Nordisk Litteratur og Filosofi fra Aarhus Universitet.

Forfatter og instruktør på serierne ‘TurboModul’ (to sæsoner) og ‘Jacob Ditzel’ (4 sæsoner) sammen med Charter McCloskey.

Aktuel som forfatter og instruktør på serien ‘Helved’ med premiere på Amazon Prime 20. september. Serien er inddelt i seks afsnit og varer sammenlagt omkring 90 minutter.

‘Helved’ er udtaget til konkurrence ved Festival SERIES MANIA i Frankrig, der er en af de førende platforme for tv-serier.

‘Helved’ er støttet af New Danish Screen.

Filmplakater

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.