Skip to content

Mød det lokale filmmiljø: Charlotte Madsen

På vores rejse rundt i det vestdanske filmmiljø møder vi mange forskellige spændende profiler, der arbejder professionelt med film, tv og animation. Denne gang har vi har taget en snak med filminstruktør Charlotte Madsen. I februar 2021 afsluttede hun optagelserne til sin debut-spillefilm ASFALT.

Charlotte Madsen under optagelserne til ASFALT i Holstebro Kommune. Foto: Martin Dam Kristensen

Charlotte Madsen er 30 år og opvokset i Bækmarksbro. Hun er uddannet fra Rampen, der nu går under navnet Københavns Film- og Fotoskole og Super16 som en del af den 7. årgang. Som 17-årig flyttede hun til København for at få en pause efter 1.g i gymnasiet – og kom først tilbage til Jylland for fire år siden som 26-årig, da hun flyttede til Ebeltoft med sin mand og deres tre børn.

“Jeg ville på filmskole, fordi jeg synes, det lød spændende – dengang havde jeg et videokamera, og jeg optog og skrev meget – så jeg tilmeldte mig bare en skole i Los Angeles. Der kom pludselig et brev ind ad døren med prisen på, hvad det kostede at gå på skolen. Den var min mor ikke helt vild med, så vi kiggede i stedet på filmskoler i Danmark. Aftalen var, at jeg skulle tilbage til gymnasiet i Holstebro – men det kom jeg aldrig.”

Efter at have droppet gymnasiet helt og have færdiggjort forløbet hos Rampen var den 18-årige Charlotte Madsen sikker på, at hun skulle lave film og søgte ind på Filmskolen i København, men uden held: 

“Min mor ringede og fortalte, at jeg havde fået afslag fra Filmskolen. Jeg besluttede at lave en liste med ting, jeg skulle nå, inden jeg søgte ind igen.”

En af de ting, der stod på listen, var at lave en spillefilm. Det format var nemlig allerede blevet den spirende instruktørs favorit. Det blev til spillefilmen SØDE LILLE DU, som blev færdig i 2010, og kort tid efter begyndte Charlotte Madsen på sin næste film KUFFERTEN samtidig med, at hun startede på Super16.

Den første ’rigtige’ spillefilm

Selvom både SØDE LILLE DU og KUFFERETEN kørte i biograferne og udkom på DVD, beskriver Charlotte Madsen stadigvæk filmene som ‘øvefilm’. Derfor er hendes nyeste film, ASFALT, også noget helt særligt.  

Idéen til ASFALT opstod allerede under optagelserne til KUFFERTEN, hvor hun delte det første manuskript med sin mangeårige mentor Michael Asmussen. Han spiller med i alle hendes film og er derudover medforfatter på ASFALT.

“Jeg fortalte Michael om idéen, da vi optog KUFFERTEN, og han var helt vild med den! Han så alle mulige vilde action-scener. Der måtte jeg lige sige, at det ikke helt var der, vi skulle hen, og så har vi arbejdet sammen på den lige siden – og der er da kommet lidt action i den alligevel.”

Det er blandt andet støtten, som filmen har modtaget fra Den Vestdanske Filmpulje, der gør, at Charlotte ser dette som sin første rigtige spillefilm.  

“ASFALT er min første rigtige spillefilm. Ikke kun fordi jeg har et reelt budget med hjælp fra Filmpuljen, men også fordi jeg føler, jeg er nået hele vejen rundt. På de to første havde jeg ikke tid til at instruere, fordi jeg også havde ansvaret for alt muligt andet, og det gik ud over overblikket.”

Én af årsagerne til, at Charlotte har fået tid til at instruere og plads til at vise, hvad hun kan, er bl.a. samarbejdet med Deluca Film, som har betydet rigtig meget for hende og for filmen:

“For filmen har det nærmest været en redning af projektet, at vi har fået så ambitiøse folk med, der har set filmen for dét, vi gerne ville med den. I samarbejdet med Deluca har jeg fået en reel chance for at vise, hvad jeg kan, og jeg har følt mig meget tryg. De har haft en stor tiltro til, hvad jeg kan og vil, og de forudsætninger og den opbakning er jeg enormt glad for.”

Vi kunne ikke have filmet andre steder  

ASFALT er optaget i og omkring en af medlemskommunerne i Den Vestdanske Filmpulje, Holstebro Kommune, der ligger tæt på Charlotte Madsens fødeby, Bækmarksbro. Filmen er optaget på udvalgte steder i byen og i landskabet omkring Ulfborg, og for instruktøren er det vante omgivelser at færdes i – både geografisk og historiemæssigt. Filmen handler nemlig om noget, der er velkendt fra hendes egen barndom: Lastbilmiljøet.

“Min far var lastbilchauffør, da jeg var yngre. Det univers er ret fascinerende, så jeg har lagt meget vægt på lastbilchaufførerne – og menneskerne i det hele taget. Der er så mange fordomme om lastbilchauffører. Vi mennesker kan virkelig godt lide at putte folk i kasser, og sige: ‘Det er sådan, de er’, fordi så har vi styr på dem. Men rigtige mennesker passer sjældent ned i nogle kasser, når man kommer tæt på dem.”

Charlotte Madsen ved fra sin egen barndom, hvordan det er at sidde i en lastbil. Det er spændende – men kun de første 10 minutter. Og fordi filmen foregår i og omkring en lastbil, var det vigtigt, at der var noget spændende at se på i landskabet, baggrunden og horisonten. Dertil gav det også en særlig stemning, at manuskriptet er skrevet ud fra steder, hun kender.

“Manuskriptet er skrevet med min egen hjemstavn for øje. Det giver en eller anden særlig stemning. Vi bevæger os igennem et landskab under hele filmen, og vi havde brug for en kulisse udenfor, der var medfortællende og forandrede sig. Det har vi ledt efter og fundet.”

Det er ikke kun landskabet, der giver Charlotte en følelse af, at ASFALT ikke kunne være filmet andre steder. Den lokale opbakning har været afgørende.   

“Det havde ikke kunnet lade sig gøre at optage filmen hvor som helst. Det er den lokale støtte og hjælp, der har gjort det muligt. Det er vildt, hvor meget jeg har fået foræret fra mange forskellige kanter i forbindelse med optagelserne.”

Og – tilføjer hun – så gav det barske vintervejr i februar den sidste prik over I’et:   

“Nu sneede det, og man tænker måske, at det er lidt juleagtigt. Men når jeg sidder i klipperummet nu, kan jeg se, hvor barskt det ser ud, og hvor koldt det var. Helt ærligt – det kunne ikke være optaget andre steder.”

Nu skal ASFALT klippes færdig, og der er selvfølgelig håb og drømme for, at publikum tager godt i mod den. Og så er der allerede et par nye idéer i støbeskeen:

“Vi skal finde det rigtige sted at præsentere filmen: hvor den skal vises, og hvem publikum er – men jeg håber da, at folk gerne vil se den. Samtidig går jeg også og brygger på nogle nye projekter. For lidt tid siden havde vi tekniske udfordringer, så vi kunne ikke klippe i to dage. Der fik jeg lyst til at lave noget andet og fik en idé til en ny spillefilm. Den talte jeg med Michael om, og nu har vi allerede tre fine idéer, som vi håber at få lov til at lave.”

Hvad de handler om, kan hun ikke sige – men de har med sikkerhed afsæt i det lokale Vestdanmark. 

“Vi har set film fra københavnske lejligheder, og det er på tide, at resten af Danmark også kommer med. Vi har så mange gode historier rundt omkring, og de skal bare frem.”

Fakta

Charlotte Madsen er født i 1990, opvokset i Bækmarksbro og gik i 1.g på Holstebro Gymnasium.   

Hun har gået på Rampen – nu Københavns Film- og Fotoskole – og været en del af den 7. årgang på Super16.  

Mens hun uddannede sig, har hun instrueret filmene SØDE LILLE DU (2010) og KUFFERTEN (2012) samt kortfilmene BONNE ANNÉE, SAMMEN HVER FOR SIG og ENGLE HØRER TIL I HIMLEN.   

Hun har netop færdiggjort optagelserne sin debut-spillefilm ASFALT.   

Privat bor hun i Ebeltoft med sin mand og deres tre børn.

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.