Skip to content

Mads Mikkelsen og Nikolaj Arcel genforenes i ny storfilm fra Zentropa

Nikolaj Arcel vender tilbage som instruktør i Danmark med det episke, barske drama KONGENS LAND, der har Mads Mikkelsen og Amanda Collin i hovedrollerne. Anders Thomas Jensen er medforfatter på manuskriptet sammen med Arcel. Optagelserne starter til efteråret, og med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje foregår alle filmens danske optagelser i Holstebro og Viborg Kommune.

F.v. Nikolaj Arcel, Mads Mikkelsen, Amanda Collin og Anders Thomas Jensen. Foto: Christopher Aoun.

Zentropa Entertainments kan i dag offentliggøre, at Nikolaj Arcel til efteråret starter optagelser på sin kommende storfilm, som har arbejdstitlen KONGENS LAND. Filmen er Arcels første dansksprogede film som instruktør siden den Oscar-nominerede kæmpesucces EN KONGELIGE AFFÆRE fra 2012.

Optagelserne til filmen går i gang den 5. september i Jylland, Tyskland og Tjekkiet. De danske optagelser foregår i Holstebro og Viborg Kommune – blandt andet på Kongenshus Hede.

Steen Risom, chef for Den Vestdanske Filmpulje, siger:

Vi er stolte af, at Zentropas kommende storfilm skal optages i vores område i Vestdanmark. Samtidig fortæller filmen en stedbunden og kulturbærende historie om tæmningen af den midtjyske hede, som er vigtig at få på det nationale og forhåbentlig internationale filmlærred.

En vigtig historie fra Vestdanmark

Filmen omhandler kampen om den uopdyrkede jyske hede i 1750’ernes Danmark, om menneskets kollision med naturen, om kærlighed, ondskab, store ambitioner og endnu større ofre. For producer Louise Vesth har de jyske locations stor betydning for filmens fortælling:

“Vi er stolte af at kunne bringe en stor international co-produktion til Jylland. I KONGENS LAND spiller heden som location en helt særlig rolle, og det er altid rart, når de historier, man fortæller, kan optages, hvor de rent faktisk foregår. Vi håber med filmen at kunne skabe en regional og lokal forankring via fortællingen om et stykke vigtigt danmarkshistorie, netop hvor den udspandt sig.”

KONGENS LAND har Mads Mikkelsen og Amanda Collin i hovedrollerne, og manuskriptet er skrevet af Anders Thomas Jensen og Nikolaj Arcel – deres første fælles danske manuskript. Filmen er baseret på Ida Jessens anmelderroste bestseller Kaptajnen og Ann Barbara fra 2020, som alene i Danmark har solgt over 60.000 eksemplarer. KONGENS LAND forventes at få biografpremiere i efteråret 2023.

Handlingen

Året er 1755. Det er Frederik 5’s højeste ønske at kolonisere den sidste utæmmede del af hans rige, den enorme jyske hede. I årtier har ødemarken ligget ubesejret hen, og kongens drøm om at civilisere heden er så godt som død. Men den stålsatte, forarmede kaptajn Ludvig Kahlen trodser alle råd og begiver sig alene afsted for at opdyrke og kolonisere heden. Jorden er gold, landet er hærget af ulve og lovløse, og Kahlens ulige kamp mod naturen er ubarmhjertig. Samtidig får han en frygtindgydende fjende i den afstumpede godsejer Frederik de Schinkel, som vil gøre alt for at tvinge Kahlen væk. Men da den bortløbne husholderske Ann Barbara søger tilflugt hos Kahlen, formes et ubrydeligt bånd, og sammen tager de to kampen op.

KONGENS LAND er inspireret af virkelige begivenheder og er et gribende drama om ambition, magt, hævn, kærlighed og tilgivelse. En medrivende fortælling om en stolt og kompromisløs mand og den ukuelige og kloge kvinde, der bliver hans allierede i kampen mod ondskab og fortabelse.

Nikolaj Arcel udtaler: “Jeg blev stærkt betaget af Ida Jessens fantastiske roman og følte instinktivt, at jeg med denne historie kunne kaste mig ud i et helt nyt og spændende filmsprog. Vi har med KONGENS LAND sat os for at skabe en nervepirrende og moderne storfilm, der omfavner mørket, humoren, afmagten, blodet, sveden og galskaben i historien, og som kommer helt tæt på hedens stædige pionerer og deres fjender.”

Mads Mikkelsen genforenes med Arcel

Mads Mikkelsen skal spille hovedrollen som Kahlen, og dermed genforenes han med Nikolaj Arcel for første gang siden rollen som Struensee i EN KONGELIG AFFÆRE. Dansk films største stjerne har travlt i disse år. Hans to seneste danske film, DRUK og RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE, blev begge enorme biografsucceser både herhjemme og i udlandet. Senest har han spillet Grindelwald i FANTASTISKE SKABNINGER 3: DUMBLEDORES HEMMELIGHEDER, næste år har han også en bærende rolle i INDIANA JONES 5, og for nylig blev det også offentliggjort, at han skal spille titelrollen i spionthrilleren THE BLACK KAISER, der tager udgangspunkt i samme karakter som i Netflix-hittet POLAR.

I den anden hovedrolle, som den handlekraftige Ann Barbara med ar på sjælen, kan biografgængere glæde sig til at se Amanda Collin. Efter gennembrudsrollen i Christian Tafdrups EN FRYGTELIG KVINDE har hun haft hovedroller i filmatiseringen af UNDTAGELSEN, begge sæsoner af Ridley Scotts store dramaserie RAISED BY WOLVES på HBO Max og er aktuel i Paprika Steens FÆDRE & MØDRE senere på året. Resten af det store cast bliver offentliggjort senere.

Nikolaj Arcel og Anders Thomas Jensens første danske film sammen

Nikolaj Arcel, der tidligere har instrueret biografsucceser som KONGEKABALE og SANDHEDEN OM MÆND, har siden EN KONGELIG AFFÆRE (der solgte over 570.000 biografbilletter alene i Danmark) haft travlt med at skrive manuskripter, bl.a. de fire umådeligt populære Afdeling Q-film KVINDEN I BURET, FASANDRÆBERNE, FLASKEPOST FRA P og JOURNAL 64, ligesom han også har instrueret den amerikanske Stephen King-film THE DARK TOWER.

Manuskriptet til KONGENS LAND har Nikolaj Arcel og Anders Thomas Jensen skrevet sammen. De arbejder sammen om adskillige fremtidige projekter, blandt andet det amerikanske remake af RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE og en større international tv-serie. Ligesom på EN KONGELIG AFFÆRE er det Rasmus Videbæk, der er cheffotograf, Jette Lehmann er på som Production Designer, svenske Kicki Ilander er kostumedesigner og Oliviér Bugge Coutté bliver filmens klipper.

KONGENS LAND er produceret af Zentropa Entertainments v/ producer Louise Vesth. Filmen er co-produceret med Zentropa Berlin GmbH og Zentropa Sweden AB i samarbejde med TV 2, Nordisk Film & TV Fond, SVT og Koch Films i samproduktion med Film i Väst. Filmen har fået støtte fra Det Danske Filminstitut, Eurimages, Den Vestdanske Filmpulje, Deutscher Filmföderfonds, Mitteldeutsche Medienförderung, MOIN Film Fund Hamburg Schleswig-Holstein, Medienboard Berlin-Brandenburg, Czech Film Fond og Svenska Filminstitut. Filmen er udviklet med støtte fra Creative Europe Media Programme – Media of the European Union. Filmen distribueres herhjemme af Nordisk Film Distribution og sælges internationalt af TrustNordisk.

F.v. Nikolaj Arcel, Amanda Collin og Mads Mikkelsen. Foto: Christopher Aoun.​​​​​​​
Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.