Skip to content

Kortfilmen RIDDER LYKKE nomineret til en Oscar

Det er netop blevet offentliggjort, at den danske kortfilm RIDDER LYKKE (eng.: KNIGHT OF FORTUNE) af Lasse Lyskjær Noer er blandt de fem film, som er nomineret til den eftertragtede Oscarstatuette i kategorien ’Live Action Short Film’. Filmen er blevet til under Den Vestdanske Filmpulje og TV 2s kortfilm call fra 2020, der havde fokus på kortfilm med Oscar-potentiale. RIDDER LYKKE er en co-produktion mellem aarhusianske Jalabert Production og M&M Production.

Still fra RIDDER LYKKE. Foto: Jalabert Production.

RIDDER LYKKE fortæller historien om Karl, der kæmper med tabet af sin elskede kone og sorgen, det sidste farvel, risikoen for gullig hud og en kiste, der er svær at åbne. I kapellet møder Karl Torben – en skæbnes bror, der håndterer sin sort på en helt anden måde end Karl. Det bliver et absurd, humoristisk og melodisk møde midt i kapellets stille rum.

Bag RIDDER LYKKE står det aarhusianske produktionsselskab Jalabert Production med instruktør Lasse Lyskjær Noer og producer Christian Norlyk. Kortfilmen er en meget vigtig fortælling for makkerparret. Målet var at lave en film, der brød med tabuet omkring sorg, og vigtigheden i at stå sammen i livets mørkeste øjeblikke, beskrevet med varme, kærlighed og latter.

”Jeg havde måske aldrig fuldt ud troet på, at vi kunne blive nomineret til en Oscar, og jeg er stadigvæk lidt i tvivl om, hvorvidt jeg helt har forstået, at det er det, vi er nu. Jeg tænker, at jeg kommer til at gå og nive mig selv i armen et par dage endnu… Ikke desto mindre er det helt vidunderligt at se, hvordan filmen har formået at efterlade et indtryk på publikum verden over og nu også har formået at ramme ind i Oscar Akademiets hjerter. Jeg er super taknemmelig,” siger Lasse Lyskjær Noer.

Han og Christian Norlyk mødte hinanden i gymnasiet, og de har efterfølgende begge læst i Aarhus – Christian på Historie på universitetet og Lasse på VIAs filmuddannelse Multiplatform, Storytelling & Production i Filmby Aarhus. I 2015 startede de Jalabert Production sammen. Produktionsselskabet står bag en masse kommercielle produktioner. RIDDER LYKKE er deres anden kortfilm og de håber, at den kan være med til at bane vejen for deres første spillefilm, som de er ved at udvikle.

”De sidste par uger har vi rejst rundt i USA og smagt lidt på branchen derovre. Det har været en stor oplevelse, og jeg skal da ærligt indrømme, at vi gerne vil have mere af samme skuffe. Så det er kæmpestort at få denne anerkendelse. Især at det sker i et felt med nogle af vores filmhelte, gør det ikke mindre stort,” fortæller Christian Norlyk.

Det er første gang, Jalabert Production er i spil til en Oscarstatuette. Til gengæld har de teamet op med det erfarne produktionsselskab M&M Productions og Kim Magnusson, som har været nomineret hele 10 gange før til en Oscar i Live Action kortfilmskategorien, og 4 af gangene har de taget den eftertragtede guldstatuette med hjem – VALGAFTEN (1999), DER ER EN YNDIG MAND (2003), DE NYE LEJERE (2010) og HELIUM (2014). Kim Magnusson udtaler:

”Jeg er så stolt og glad over, at Lasse og Christian er blevet nomineret med filmen, den fortjener det! Hvad der startede som et tre-linjers pitch for snart 4 år siden er nu kommet hele vejen til en Oscarnominering. Det er så flot, og nu kan vi kun håbe og bede til, at vi går hele vejen – det er 10 år siden, at dansk film sidst vandt i denne kategori.”

I RIDDER LYKKE opleves stærke skuespilpræstationer fra blandt andet Leif Andrée, Jens Jørn Spottag, Jesper Lohmann og Dick Kaysø.

Oscar Akademiets medlemmer har nu muligheden for at se filmen og afgive deres stemme mellem den 22.-27. februar, og Oscaruddelingen finder sted den 10. marts 2024 i Los Angeles, hvor vinderen bliver offentliggjort.

RIDDER LYKKE er blevet til med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje og TV 2. Filmen har siden sin premiere rejst verden rundt på filmfestivaler, hvor den har modtaget flere priser. Sidste år modtog den blandt andet juryens ærespris ved Festival du court métrage de Clermont-Ferrand – en af verdens største og vigtigste festivaler dedikeret til kortfilm. RIDDER LYKKE kan lige nu ses på TV 2 Play.

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.