Skip to content

‘Kampen om Grønland’ åbner CPH:DOX 2020

Når CPH:DOX 2020 skydes i gang den 17. marts på Det Kongelige Teater, bliver det med den højaktuelle dokumentarfilm, ‘Kampen om Grønland’, som åbningsfilm. Med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje er dele af filmens postproduktion lavet i Aarhus.

Dokumentarfilmen ‘Kampen om Grønland’ får den store ære at åbne ballet til dette års CPH:DOX. Dermed kommer den nye, unge generation af grønlændere til orde, når den 17. udgave af en af verdens største dokumentarfilmfestivaler sættes i gang den 17. marts på Det Kongelige Teater.

’Kampen om Grønland’ giver et enestående indblik i debatten om selvstændighed og Rigsfællesskab, sprog og identitet, som er dominerende i dagens Grønland: Hvordan skal landets fremtid se ud? Skal Grønland løsrive sig fra Danmark eller styrke båndene til den gamle kolonimagt?

I dokumentaren følger vi fire yngre, stærke og dynamiske grønlændere, som er dybt uenige om vejen frem, men som på hver deres måde kæmper for at skabe et bedre Grønland. Gennem de fire unge får vi indblik i et Grønland, som de færreste danskere kender til.

Udtagelsen har vakt stor glæde hos Ulrik Gutkin, producer på filmen.

“Jeg er superstolt over, at vores film, ‘Kampen om Grønland’, er blevet udvalgt til årets åbningsfilm på CPH:DOX,” fortæller han og fortsætter:

Jeg håber, at ‘Kampen om Grønland’ kan lægge op til debat om fremtiden. Debatten skal selvfølgelig starte med dem, det handler om – og her er de yngre stemmer utroligt vigtige. Jeg er derfor meget glad og taknemmelig for, at de fire meget stærke karakterer, vi har med, har lukket os ind i deres univers. De har beriget mit syn på Grønland og grønlænderne utroligt meget i den tid, vi har lavet filmen, og det håber jeg også, vil ske for dem, der går ind og ser filmen.

Filmen er udtaget til festivalens hovedkonkurrence DOX:AWARD og kan opleves til flere visninger under CPH:DOX 2020. Derudover bliver filmen vist i Det Grønlandske Hus i Aalborg den 18. marts som en del af CPH:DOX On Tour.

Dansk-grønlandsk produktion med aarhusiansk islæt
Instruktøren bag den højaktuelle film er Kenneth Sorento, der siden 1999 har arbejdet som dokumentarinstruktør og filmfotograf, og adskillige gange har været på optagelser i Grønland og Arktis.

Ulrik Gutkin fra Copenhagen Film Company Kort & Dok har produceret. Med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje er dele af filmens postproduktion lavet i Aarhus af selskabet ACT3, der har varetaget opgaver omkring grafik, effekter og colorgrading.

Filmen vises senere på året i en ét times version på DR1.

Fakta

Åbningsgalla tirsdag 17. marts
Gamle Scene, Det Kongelige Teater
Kl. 19.00 (døre åbner kl. 18.00)
Billetter

CPH:MEETINGS
’Kampen om Grønland’ efterfulgt af paneldebat om Grønlands fremtid
Grand Teatret, onsdag 18. marts
Kl. 16.30
Billetter

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.