Skip to content

Jonas Kærup Hjort klar med absurd debutfilm

Jonas Kærup Hjorts første spillefilm, ’Den Næstsidste’, får dansk biografpremiere i efteråret 2020. Filmens udendørsoptagelser er optaget i Ringkøbing-Skjern med et jysk filmhold og med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje.

Still fra 'Den Næstsidste' af Tambo Film. Foto: Jacob Sofussen

Optagelserne til Jonas Kærup Hjorts debutspillefilm, ’Den Næstsidste’, er netop afsluttet. Filmen, der er en absurd og sort-humoristisk fortælling om et menneskes rejse ind i mørket, forventes at lande i danske biografer næste efterår.

’Den Næstsidste’ er både skrevet og instrueret af Jonas Kærup Hjort, der blev uddannet som filminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2017. Siden har han gjort sig bemærket inden for filmbranchens talentlag som vinder af FilmFyns Talentpris i 2017 samt tre priser ved Ekko Shortlist Awards 2018 for hans afgangsfilm ’Om en måned’.

Filmens hovedrolle spilles af Joen Højerslev. Derudover består rollelisten blandt andet af Joen Bille, Anne Fletting, Malene Melsen og Stine Schrøder.

Filmen produceres af Rikke Tambo ved Tambo Film og er støttet af New Danish Screen ved konsulent Mette Damgaard og Den Vestdanske Filmpulje samt støttet i co-produktion af Det Norske Filminstitut og Mediefonden Zefyr. Den norske co-producent er Gary Cranner fra Chezville.

Et jysk hold, en jysk mark og et jysk æsel
Støtten fra Den Vestdanske Filmpulje har været med til at sikre, at alle filmens udendørsoptagelser er lavet med et jysk hold i nærheden af den lille vestjyske stationsby Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune.

”Vi fandt en smuk lyngmark på Borris Skydeterræn. Forsvaret var super søde og hjælpsomme med at huse og hjælpe os med alt fra stort til småt. Vi blev taget så godt imod,” siger producer Rikke Tambo.

Ligeledes har de aarhusianske produktionsselskaber GotFat Productions og Grasværk været behjælpelige, fortsætter Rikke:

Vi blev hjulpet og vejledt til at finde hold og udstyr af GotFat og Grasværk. Holdet var super sejt og modstod regn og blæst i Borris. Vi fik derudover også et æsel fra Jylland med på optagelserne! Æslet Futte, der bare gjorde det super godt!

Burning Snail er medskaber af universet
Også teatertekniker Klement Thorst har spillet en væsentlig rolle på produktionen. Hans virksomhed Burning Snail hjælper teaterforestillinger og filmproduktioner med at udvikle og konstruere kulisser, rekvisitter og setstykker, og på ’Den Næstsidste’ fik Klement den specielle opgave at skulle lave en bygning.

Omdrejningspunktet for filmen er Vandaflæseren, der ankommer til en gigantisk, mørk og mystisk bygning for at udføre sit arbejde. Inden han ved af det, er han fanget i en mørk spiral af absurde hændelser, i forsøget på at komme ud igen.

Denne bygning og dermed filmens univers skabte Klement i et kreativt og praktisk samarbejde med produktionsdesignerne Sabine Hviid og Kristina Kovacs. Samarbejdet mellem Sabine og Klement startede under optagelserne til ’Undtagelsen’, og er fortsat på bedste vis på ’Den Næstsidste’. Den erfarne Sabine Hviid har tidligere skabt produktionsdesign til ’Håbet’, ’Vildheks’, ’Underverden’, ’Antboy’ og ’Pagten’.

Klement har været glad for opgaven:

”Det var en spændende og sjov opgave at få ind ad døren. Det var en opgave med en stram tidsplan og med et mål, der hed 150 cm som maksimal bredde på alt, der blev bygget, fordi det skulle ned i en lem til en gammel vandbeholder, Tinghøj Højdebeholderanlæg i København. Vi byggede setstykker for så at samle dem nede i vandbeholderen til katedrallignende rum og meget lange gange, og der var mulighed for at lave det om, alt efter hvad de skulle optage.”

Ud over ’Undtagelsen’ har Klement Thorst arbejdet med scenografien på ’Alle for tre’ og ’Du forsvinder’, som alle er støttet af Den Vestdanske Filmpulje.

Portræt af Jonas Kærup Hjort. Foto: Jacob Sofussen

Fakta

Instruktør: Jonas Kærup Hjort
Født 1983 i Harlev.
Uddannet filminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2017.
Har læst til Tv- og Medietilrettelægger på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Arbejdede som skuespiller og instruktør på teatret, inden han startede på Filmskolen.
Vandt FilmFyns Talentpris i 2017.
Hans afgangsfilm ‘Om en Måned’ vandt tre priser ved Ekko Shortlist Awards 2018.

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.