Skip to content

Ja Film løser udfordrende animationsopgave

Den dansk-koreanske instruktør Sun Hee Engeltoft debuterer under cph:dox med dokumentaren ‘Forget Me Not’. Med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje har aarhusianske Ja Film bidraget til filmen med en udfordrende animationsløsning til sløring af filmens anonyme hovedpersoner.

Søndag den 24. marts får dokumentarfilmen ‘Forget Me Not’ verdenspremiere under cph:dox på Grand Teatret i København. Produktionsselskabet Final Cut for Real har fået støtte fra Den Vestdanske Filmpulje til et samarbejde med Aarhus-baserede Ja Film. Ja Film har løst en vigtig opgave i forhold til filmens kunstneriske udtryk ved gennem animation at sløre hovedpersonernes identitet, uden at deres følelser og udtryk går tabt. Filmen er nomineret til NORDIC:DOX AWARD, som uddeles under cph:dox den kommende weekend.

Hvad får en mor til at opgive sit barn?
‘Forget Me Not’ er instruktør Sun Hee Engelstofts debutfilm om tre koreanske kvinder, der er blevet gravide uden for ægteskab og nu skjuler sig for omverdenen, til de har født. De bor på et kvindehjem på en sydkoreansk ø, hvor det smukke landskab står i skarp kontrast til det voldsomme dilemma, som kvinderne står overfor: Skal de beholde deres børn eller bortadoptere?

Den dansk-koreanske instruktørs egne erfaringer som adopteret fungerer som indgang til en film, der giver et ekstraordinært indblik i en kultur, hvor kvinderne ikke selv kan vælge deres egen skæbne. Sun Hee Engelstoft fortæller:

”Jeg er en af de 200.000 sydkoreanere, der blev internationalt adopteret til den vestlige verden i nyere tid. Jeg voksede op i Danmark og blev ved med at spørge mig selv: Hvordan kan en mor opgive sit eget barn? Det var starten på en rejse, der afdækkede min egen historie, men mest af alt afslører, hvordan kvinder og deres børn behandles, hvis de ikke følger samfundets regler.”

I Sydkorea findes over 50 institutioner for ugifte gravide kvinder. Samfundet ser udelukkende de ugifte gravide kvinder som en byrde. Den uafhængige institution Aesuhwon, som filmen handler om, er anderledes. Lederen Mrs. Im giver kvinderne en chance for at blive sammen med deres børn, og kvinderne på hjemmet accepterede Engelstofts tilstedeværelse og lukkede hende ind i deres liv.

Tydeligt aarhusiansk aftryk
Den Vestdanske Filmpulje har støttet filmen, hvilket har medført, at det lokale produktionsselskab Ja Film fik til opgave at løse en vigtig udfordring i filmen: at anonymisere filmens hovedpersoner.

Filmens producer Monica Hellström fortæller, at det var en særligt svær proces at sløre ansigterne på en måde, der sørger for, at pigerne ikke er genkendelige, men samtidig sikrer, at man kan se dem som mennesker med de følelser og stemninger, som et ansigt udtrykker.

”Filmen handler om piger med en stor hemmelighed. Flere af pigerne, der har bortadopteret deres børn, har i dag helt nye liv, og deres familier kender ikke til deres fortid. Vi udviklede derfor en metode sammen med JA Film, hvor pigernes ansigter blev strakt – og vi forvrængede næse og mund, men lod deres anderledes ansigter have klare ansigtstræk med skygger, lys og bevægelse som et almindeligt ansigt. Det var en fornøjelse at arbejde med Ja Film. De løste en meget svær opgave professionelt, og samarbejdet fungerede upåklageligt.”

Anders Berthelsen, producer for Ja Film fortæller om samarbejdet: “Lige fra begyndelsen var kemien rigtig god mellem os og Final Cut For Real-folkene, hvilket vi også tror kan ses i resultatet af samarbejdet. Vi kendte ikke hinanden i forvejen, så det har været en fantastisk anledning til at knytte nye bånd og vise, hvad vi også kan her i Aarhus.”

Den regionale støtte har dermed givet de to produktionsselskaber en mulighed for at teste nye samarbejdsrelationer og brede produktioner ud i hele landet. Et samarbejde, som begge parter forventer at fortsætte på andre projekter i fremtiden.

‘Forget Me Not’ får verdenspremiere under cph:dox og bliver vist tre gange:

Søndag 24. marts 16.30 i Grand Teatret
Onsdag 27. marts kl. 16.30 i Dagmar Teatret
Lørdag 30. marts 17.30 i Empire

OM FILMINSTRUKTØR SUN HEE ENGELSTOFT
Sun Hee Engelstoft er dansk dokumentarinstruktør født i Busan, Sydkorea, i 1982 og uddannet fra Den Danske Filmskole i 2011. ‘Forget Me Not’ er Engelstofts debutdokumentar i spillefilmslængde, og den har allerede har vakt stor international interesse og er blevet pitchet på betydningsfulde filmfestivaler som IDFA, Sheffield Doc Fest, Nordic Panorama and DMZ, Korea.

Engelstoft har desuden en baggrund i stillfotografi og har været kurator på en række internationalt anerkendte fotobøger, kampagner og fotoudstillinger i blandt andet San Francisco, Beijing, Tokyo og London. Som dokumentarinstruktør har hun rejst verden rundt med forskellige kortere filmprojekter, mens ‘Forget Me Not’ er resultatet af en mangeårig optageproces i Sydkorea. Hendes tidligere filmprojekter inkluderer: ‘The End of All’ (under udvikling), ‘Thailand: Why Has Democracy Failed’ (2014), ‘Arrivals & Departure’ (2014), ‘Without Words’ (afgangsfilm, 2011), ‘Badawi Boys’ (2010), ‘On the Balcony’ (2009), ‘Before I Go’ (2008) og ‘Close’ (2007).

CREDITS
Instruktør: Sun Hee Engelstoft
Producer: Monica Hellström
Co-producer: Min Chul Kim
Executive producer: Signe Byrge Sørensen
Lineproducer: Maya Sinji Jung
Klipper: Rebecca Lønqvist
Lyddesigner: Peter Albrechtsen
Komponist: Karsten Fundal
Fotografer: Sun Hee Engelstoft, Linda Wassberg, Camilla Hjelm Knudsen, Maria Von Hausswolff
Grafisk designer: Martin Hultman
Animation: Ja Film
Production manager og postproducer: Maria Kristensen
Online & colourgrade: Anders V. Christensen / Kong Gulerod Film
VFX: Martin Schmidt / Kong Gulerod Film

Filmen er støttet af New Danish Screen / Det Danske Filminstitut – DR & TV2, Den Vestdanske Filmpulje, DMZ, Docs KEB Peace Fund, Statens Kunstfond, Danske Filminstruktører, Politiken- Fonden og Korean Film Council.

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.