Skip to content

Animationsstudiet Ja Film står bag international serie til monster-elskende børn

I Den Vestdanske Filmpuljes område er der et hav af profesionelle filmskabere med visionære produktioner – blandt andet det aarhusianske animationsstudie, Ja Film, der står bag serien MESTERLIGE MONSTERBØRN. Animationsserien får premiere på DR den 6. januar som en del af DRs ‘FredagsTamTam’. Allerede nu vises serien på BBC og er blevet solgt til det norske, svenske og tyske marked. Vi har taget en snak med Ja Film om tilblivelsen af MESTERLIGE MONSTERBØRN.

Den 6. januar har Ja Film dansk premiere på deres hjertebarn: En animationsserie om tre monster-elskende søskende, der trænes til at blive monsterjægere af deres bedstefar. Bag serien står Rune Christensen og Anders Berthelsen, der stiftede animationsstudiet i 2001 i et lille lokale, hvor de på skift arbejdede ved én computer. I dag består Ja Film af ca. 10 faste medarbejdere samt et endnu større antal freelancere og projektansatte og har været aktive i animationsbranchen i mere end 20 år. De står blandt andet bag produktioner som VITELLO sammen med Zentropa og julefilmen MALOUS JUL. De har derudover været co-producenter på spillefilmen BAMSE samt bidraget med colorgrading, credits og tekstgrafik til den Oscar-nominerede danske dokumentar FLUGT.

En 20 år gammel idé om monsterjægere

For 20 år siden talte Anders Berthelsen og Rune Christensen for allerførste gang om den idé, der skulle ende med at blive til animationsserien MESTERLIGE MONSTERBØRN – men de var hverken klar eller gearet til en produktion af den kaliber, så idéen røg i skuffen.

“I 2018 får vi så den skøre idé, at vi vil lave en Slate-ansøgning til Creative Europe, og der skulle vi bruge 4 projekter – hvilket vi ikke rigtig havde. Så fandt vi den gamle idé frem fra skuffen og prøvede at se, hvordan vi kunne give den lidt friskhed. Vi prøvede at vende bøtten og fik så idéen om børne-monsterjægere,” fortæller Anders Berthelsen, medstifter og ejer af Ja Film.

Rune Christensen tilføjer: “Jeg har altid været kæmpe fan af horror, og inspirationen til serien kommer fra et helt bagkatalog af genrefilm – for hvad er et monster egentlig? Alle kendte filmmonstre har en betydning i vores kultur: Vampyren repræsenterer aristokraten, og Frankenstein viser angsten for teknologien. Det er den samfundsmæssige betydning, der gør monster-figuren så spændende.”

Med den genfundne monster-inspiration i ryggen gik Ja Film til værks og finpudsede idéen til MESTERLIGE MONSTERBØRN, hvilket førte til en godkendt ansøgning og en tur til Cartoon Forum i Toulouse. Her var ambitionen, at serien skulle videre fra tegneblokken og ud i verden.

“Det endte med, at vi stod en hel uge i Toulouse og øvede vores pitch hver dag på vores lillebitte hotelværelse, indtil den sad på rygraden. Vi havde 20 minutter til at pitche idéen, og det gik overraskende godt,” fortæller Rune Christensen, medstifter og ejer af Ja Film.

BBC var en af de broadcastere, der var til stede under Cartoon Forum, og de var begejstrede for idéen bag serien. Dengang havde Ja Film allerede fundet støtte til projektet – blandt andet fra DR og Den Vestdanske Filmpulje – men først i foråret 2022 kom en officiel aftale i stand med BBC. I oktober havde MESTERLIGE MONSTERBØRN så sin britiske premiere på BBC under titlen MONSTER LOVING MANIACS.

“Det er en kæmpe blåstempling af projektet, at de har købt det,” understreger Rune Christensen.

Animationer svarende til 6,5 spillefilm på 3 år

Bag serie-succesen ligger tre års intenst arbejde med at skrive, producere og animere de i alt 572 minutters animation, hvilket svarer til ca. 6,5 spillefilm. Ifølge Ja Film var dette aldrig lykkedes uden det høje kreative niveau, der findes i den danske – og ikke mindst den jyske – animationsbranche.

“Vi har et fast team her på kontoret, som har alle de kreative A-funktioner. Det betyder, at alle de store kreative beslutninger bliver taget i et rum, hvor vi allesammen sidder. Det fungerer rigtig godt, fordi vi hurtigt kan træffe nogle beslutninger,” fortæller Maria Stokholm Wernicke, der er producer og direktør hos Ja Film.

Serien er blevet til gennem årlange nationale og internationale samarbejder. Ja Film har stået i spidsen som hovedproducent, men produktionen er skabt i et tæt samarbejde med Ginger Pictures (Belgien), Belvision (Belgien) og MondoTV (Italien), hvor især arbejdet med at animere karaktererne har ligget i Belgien. Samarbejdet blev etableret helt tilbage i 2020, og de to animationsstudier har arbejdet intenst sammen de sidste par år.

Maria Stokholm Wernicke fortæller: “Vi har lært rigtig meget af vores samarbejder. Vi har mærket deres kæmpe begejstring for showet, og vores samarbejdspartnere i Belgien har endda klædt sig ud som karaktererne til Halloween. De er kæmpe fans af det show, de selv har arbejdet på.”

Den danske animationsbranche er fuld af store talenter

For Ja Film har optimismen for animation været opadgående gennem studiets levetid, hvor der er kommet flere små og mellemstore virksomheder til branchen, og særligt animationsskolen i Viborg har skabt en masse talent, som drypper af på Aarhus.

“Adgangen til talent er afgørende for, at projekter kan lade sig gøre. Da vi startede op på MESTERLIGE MONSTERBØRN, støvsugede vi stort set miljøet for alle ledige talenter til både storyboarding, baggrundstegning, karakterdesign og compositing – og i den proces er det jo klart, at der er en masse, der bliver dygtigere. Vi bygger et netværk op, som vi prøver at fastholde,” fortæller Anders Berthelsen.

Lige om hjørnet venter danmarkspremieren på MESTERLIGE MONSTERBØRN, når DR til januar præsenterer serien som en del af deres nye program ‘FredagsTamTam’, der er en erstatning for ‘Disney Sjov’, og det glæder Ja Film sig til og ser særligt frem til at få respons på serien fra dem, som den rent faktisk henvender sig til: De monster-elskende børn.

“Vi håber bare, den når så stort et publikum som muligt. Dels fordi det er sjovt, at nogle forholder sig til det, man har lavet, og når serien kommer bredt ud i verden, giver det os mulighed for at udvikle os som studie – og måske mulighed for at skabe en sæson 2,” tilføjer Anders Berthelsen.

“Vi drømmer bestemt om at lave en sæson mere. Der er ikke nogen af os, der er klar til at slippe den her familie og det her univers,” afslutter Maria Stokholm Wernicke.

Fakta

Rune Christensen er stifter og medejer af Ja Film. Rune gik ud af 9. klasse med drømmen om at blive professionel tegner. Han fik job på en avis, hvor han fik lov at tegne, og siden har han arbejdet sig op ad rangstigen i bl.a. spilbranchen.

Anders Berthelsen er stifter og medejer af Ja Film. Siden barnsben har Anders elsket animation, så da han opdagede, at animationsskolen i Viborg eksisterede, søgte han selvfølgelig den vej, og siden da har han arbejdet med animation hele sit liv.

Maria Stokholm Wernicke er direktør i Ja Film og producer på MESTERLIGE MONSTERBØRN. Maria har arbejdet hos Ja Film i 12 år, men hun er oprindeligt uddannet i dansk samt film og medier på universitetet. Tidligere har hun arbejdet med marketing for Aarhus Festuge, og det var herigennem, hun kom i kontakt med Ja Film.

OM MESTERLIGE MONSTERBØRN

Se trailer

  • 5 sek. animation om dagen per animator.
  • 751 tegnede rekvisitter.
  • 328 designede karakterer.
  • 1870 unikke baggrundstegninger.
Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.