Skip to content

I SKYGGEN opleves angrebet på Shellhuset gennem en ung navigatørs øjne

I virtual reality-oplevelsen SKYGGEN placeres tilskueren i det bumlende cockpit på et Mosquito-bombefly under luftangrebet i København den 21. marts 1945. Midt i krigens rædsel, hvor en ulykke førte til den fatale fejlbombning af Den Franske Skole. SKYGGEN er en virkelighedstro VR-oplevelse instrueret af David Adler og Ole Bornedal. VR-værket er akkompagnement til Bornedals biografaktuelle spillefilm, SKYGGEN I MIT ØJE, og kan opleves i udvalgte biografer landet over.

Målet er klart. Du skal bombe Shellhuset – Gestapos hovedkvarter i København – og slippe derfra i ét stykke. Du flyver i formation i stormende tempo, lavt over jorden. Noget går galt, et fly styrter ned foran dig. Der er røg, ild og luftskyts alle vegne. Hvad gør du? Et valg om liv og død er i dine hænder.

Hvor spillefilmen SKYGGEN I MIT ØJE følger børnene på Den Franske Skole på landjorden, tager VR-oplevelsen SKYGGEN dig med op i luften og ind i cockpittet hos de engelske piloter på vej mod København. Her agerer du navigatør i de skæbnesvangre, febrilske minutter op til, at et umuligt valg skal træffes. Kan du fastslå målet? Smider du bomberne? Røgslør gør det svært at se, og selv den mindste fejl eller forsinkelse kan betyde liv eller død for dig, din pilot og de civile på landjorden.

VR-oplevelsen tager publikum i hånden

SKYGGEN er en dramatisk simulering, der gør de historiske begivenheder nærværende for publikum. VR-oplevelsen er produceret af Miso Film i samarbejde med det prisvindende produktionsselskab Makropol, der netop har vundet hovedprisen på filmfestivalen CPH PIX Weekend for deres VR-film NATTENS ENDE, som er støttet af Den Vestdanske Filmpulje. Med SKYGGEN har Makropol skabt en højspændt og gennemført VR-oplevelse, men ikke uden mange vigtige overvejelser. Mads Damsbo, producent ved Makropol, uddyber:

“Vi er ekstremt bevidste om vores ansvar over for publikum i dette projekt. VR kan – især hvis det er første gang, man prøver det – gøre så stort indtryk, at det sidder i kroppen længe efter, du har taget brillerne af. Men det sidste, vi ønsker, er at traumatisere publikum. Det er en svær balancegang at skabe en virkelighedstro oplevelse og samtidig holde hånden over publikum både før og efter oplevelsen, og netop derfor har vi uddannet et personale til at facilitere oplevelsen, når den skal møde publikum ude i biograferne.”

Med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje har de Viborg-baserede 3D- og animationsvirksomheder, Midtjysk 3D Service og Tumblehead, taget del i produktionen af SKYGGEN. Midtjysk 3D Service er co-producenter med Lars Hemmingsen som co-producer og ansvarlig for teknisk integration, mens Tumblehead har stået for animationen.

Virkelighedstro skildring

Formålet med SKYGGEN er at gøre historien nærværende for dem, som prøver oplevelsen og at give indblik i, hvor stort et pres, og hvor risikable forhold, de unge engelske piloter navigerede under, fortæller instruktør David Adler:

“SKYGGEN vil gengive det pres og de emotionelle udsving, som en ung navigatør må have oplevet i de hæsblæsende og skæbnesvangre øjeblikke i luften over København. Med oplevelsen vil jeg gøre afstanden kortere mellem krigens valg og et publikum ved at drage publikum helt ind i historien og lade dem mærke angsten, farten og fortvivlelsen.”

Oplev SKYGGEN på Krigsmuseet i København den 26. november og i biograferne; Kinorama, Sønderborg den 28. november, Nordisk Film Fotorama, Viborg den 29. november og Lido Biograferne, Vejle den 30. november. Se oversigten for venues her.

SKYGGEN er blevet til med støtte fra Markedsordningen/DFI, Knud Højgaards Fond, Den Vestdanske Filmpulje m.fl.

Læs EKKOs interview med instruktørerne David Adler og Ole Bornedal.

Filmplakater

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.