Skip to content

GREEN FILM-håndbogen

Den danske film- og tv-branche får nu et værktøj til at producere mere klimavenligt. Udover at guide til en grønnere film- og tv-produktion giver GREEN FILM-håndbogen produktioner mulighed for at blive certificeret på baggrund af et pointsystem. Håndbogen giver en række råd og anvisninger til, hvor klimaaftrykket på en film- eller tv-produktion er størst og hvilke grønne alternativer, man bør vælge.

DOWNLOAD GREEN FILM-HÅNDBOGEN HER.

Bag initiativet står et branchesamarbejde mellem Vision Denmark, Det Danske Filminstitut, DR, TV2, Producentforeningen, Den Vestdanske Filmpulje, FilmFyn, Discovery, NENT Group og Nuuday. De 10 aktører er gået sammen i alliancen Bæredygtig Film og TV Produktion (bftp) med en målsætning om at understøtte en ambitiøs grøn omstilling af dansk film- og tv-produktion.

“Vi synes, dette værktøj er et rigtig godt sted at starte. Håndbogen giver nogle håndgribelige løsningsforslag til den lidt komplekse problemstilling, som CO2-reducering er, og det gør det muligt for alle at komme i gang. For os er bæredygtighed en bevægelse, der kræver holdningsændring, forståelse for hvad man kan gøre og forslag til konkrete aktiviteter,” siger Caroline Gjerulff, der er projektleder hos Vision Denmark.

Inspiration fra udlandet

Det er ikke kun i Danmark, at film- og tv-branchen har ambitioner om at reducere sit klimaaftryk. Lande som Tyskland, Italien og England har været i gang med en organiseret grøn omstilling i over 10 år. Det er også her, at inspirationen til det danske GREEN FILM-værktøj er hentet. GREEN FILM er en international certificeringsordning udviklet i Trentino Filmkommission i Italien og flere europæiske filmfonde, institutter og broadcastere benytter sig allerede af ordningen.

“Vi har valgt GREEN FILM-modellen for at sikre, at vi får en mere miljørigtig og bæredygtig film- og tv-branche i Europa. Vores branche er som udgangspunkt international med samarbejdspartnere over hele verden. Derfor giver det god mening at lægge sig op ad en eksisterende ordning, der fungerer og bliver brugt andre steder. Vi har selvfølgelig tilpasset den, så den passer til danske vilkår,” siger Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut.

Grundigt forarbejde

Foruden en screening af internationale certificeringsværktøjer, ligger der en grundig analyse af den danske film- og tv-branches CO2-forbrug til grund for det danske GREEN FILM-værktøj. Analysen viser, at det særligt er de fem områder; transport, energi, forplejning, materialer og affald, der bidrager til branchens klimabelastning. Håndbogen er derfor inddelt efter disse fem områder, og giver produktionsledere på film- og tv-produktioner konkrete råd til, hvordan de finder bæredygtige alternativer.

Læs klimarapporten her.

GREEN FILM-håndbogen og pointsystemet finder du øverst her på siden og på hjemmesiden bftp.dk, hvorfra den kan downloades og nemt komme med på optagelse og til planlægningsmøder, så de bæredygtige tiltag tænkes ind fra starten.

Hvad kan du bruge en GREEN FILM-certificering til?

På nuværende tidspunkt er GREEN FILM-certificering ikke et krav for at skaffe finansiering i Danmark, men fungerer som et værktøj til at navigere med. Brug certificeringen i kommunikationen af film- eller tv-produktionen og til at signalere overfor partnere, medarbejdere og leverandører, at klima og bæredygtighed er en vigtig prioritet. Med en GREEN FILM-certificering er man desuden en del af et europæisk netværk, der arbejder for en fælles systematisk tilgang til at nedsætte klimaaftrykket i film- og tv-industrien i Europa.

Fakta

Om bftp-alliancen

Bftp – Bæredygtig Film- og TV-produktion – er en dansk alliance initieret og koordineret af Vision Denmark. Målet med alliancen er at understøtte en ambitiøs grøn omstilling af dansk film- og tv-produktion, hvor hensynet til dansk kvalitetsindhold, arbejdspladser og konkurrenceevne går hånd i hånd med hensynet til miljø og klima. Partnerne i alliancen er: Producentforeningen, Det Danske Filminstitut, DR, TV2, Den Vestdanske Filmpulje, FilmFyn, Discovery, NENT Group og Nuuday.

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.