Skip to content

FLEE udtaget til Cannes

Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm FLEE er udtaget til årets officielle festivalprogram på Cannes. Filmen er produceret af Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte De La Gournerie for Final Cut for Real og Sun Creature. Idéen til ’FLEE’ opstod i Viborg for næsten 7 år siden, og en række lokale kræfter fra Viborg har arbejdet på animation og storyboard til filmen.

Still fra FLUGT.

Selvom Cannes Festivalen er aflyst, kan holdet bag den danske film FLEE stadig glæde sig over udmærkelsen ved at være udvalgt til årets hovedprogram.

Den animerede dokumentar er én ud af kun fire udvalgte animationsfilm og er i fornemt selskab med Pixars ’Soul’ og en Studio Ghibli-film.

FLEE er en sand historie om en mands behov for at konfrontere sin fortid. Amin ankom som uledsaget mindreårig til Danmark fra Afghanistan. I dag er han en succesfuld akademiker på 36 år. Han er homoseksuel og skal giftes med sin partner gennem mange år. En hemmelighed, han har holdt skjult i over 20 år truer med at ødelægge det liv, han har skabt for sig selv. For første gang deler han nu sin historie med en god ven.

Den dansk/franske filminstruktør Jonas Poher Rasmussen har instrueret, mens Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte De La Gournerie har produceret.

”At blive udtaget til Cannes er er en kæmpe anerkendelse af filmens kvalitet. Det er virkelig noget, der kan hjælpe os, Sun Creature og animationsfolkene i Viborg, at man nu kan tilføje et prestigefyldt Cannes-label til CV’et. Vi har allerede fået en masse henvendelser og interesse udefra,” fortæller Monica Hellström fra Final Cut for Real, der arbejder på at finde et sted, hvor filmen kan få fysisk premiere.

Final Cut for Real og Sun Creature producerer filmen i co-produktion med Vivment Lundi ! (Frankrig), Mostfilms (Sverige) og Mer Film (Norge) og med støtte fra blandt andre Det Danske Filminstitut, Det Svenske Filminstitut, Det Norske Filminstitut, Copenhagen Film Fund, Den Vestdanske Filmpulje, Nordisk Film og TV Fond, DR og The Animation Workshop.

Filmen er født i Viborg
Samarbejdspartnerne på FLEE fandt hinanden for 7 år siden via ANIDOX, som er en kreativ workshop og udviklingsplatform under The Animation Workshop i Viborg.

Her mødes dokumentarister og animatorer, og det var sådan, at producer Monica Hellström, instruktør Jonas Poher Rasmussen og animationsstudiet Sun Creature fandt sammen.

Sun Creature er siden rykket til København, men det viborgensiske DNA lever stadig stærkt i filmens animation.

En af de personer, der har spillet en væsentlig rolle i at udforme filmens udtryk, er den Viborg-baserede storyboard tegner Mads Juul.

FLEE er Mads’ første forsøg ud i den animerede dokumentargenre, og det har været både spændende og lærerigt at arbejde med et nyt filmsprog:

Det har været godt for mig at blive udfordret med en anden type opgave, end jeg er vant til. Jeg er blevet tvunget ud af alt vanetænkning, og jeg har fået udvidet mit netværk inden for branchen. Jeg er allerede i gang med det næste animationsprojekt sammen med Sun Creature.

Mads Juul har tidligere lavet storyboards til ’Ternet Ninja’, ’Vitello’ og Anders Morgenthalers ’Princess’, der ligeledes blev vist på Cannes Festivalen.

En gruppe på 8 animatorer har arbejdet på filmen ud af Arsenalet i Viborg – koordineret af Denis Chapon, som har hjulpet med blandt andet animationstests og animation clean up.

Ikke langt fra Viborg har det Aarhus-baserede animationsstudie Ja Film bidraget til filmen med color grading, design af intro og outro samt credits.

Monica Hellström, der i år er udvalgt som ”Producer on the Move”, håber på at kunne genoptage det gode samarbejde i fremtiden:

”Vi har været så glade for samarbejdet med alle animatorerne i Viborg såvel som Ja Film, og vi har fundet nogle nye gode kreative kræfter, som vi meget gerne vil arbejde med igen.”

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.