Skip to content

Det er benhårdt arbejde at være med i Oscar-kapløbet

Når Oscar-uddelingen løber over skærmen søndag den 10. marts, så er det aarhusianske produktionsselskab Jalabert Production med i kampen om en af de eftertragtede guldstatuetter. Instruktør Lasse Lyskjær Noer og producer Christian Norlyk står bag den nominerede kortfilm RIDDER LYKKE, som har fået støtte fra Den Vestdanske Filmpulje. Vejen til Oscar-drømmen har været lang og målrettet.

Producer Christian Norlyk (tv) og instruktør Lasse Lyskjær Noer (th).

En klar strategi med hjælp fra Oscar-veteran

Blandt internationale stjerneinstruktører som Martin Scorsese, Steven Spielberg og Greta Gerwig toner de to jyske fyre Lasse Lyskjær Noer og Christian Norlyk frem. For et år siden var makkerparret bag det aarhusianske produktionsselskab Jalabert Production ikke velkendte navne i det danske filmmiljø, men nu mingler de med stjerner i Hollywood som en af de Oscar-nominerede produktioner i 2024.

Som den eneste danske film i år er Jalaberts kortfilm RIDDER LYKKE (eng.: KNIGHT OF FORTUNE) i spil til en af de prestigefyldte Oscar-statuetter. Filmen er nomineret i kategorien ’Live Action Short Film’. Og det er ikke bare en drøm, der går i opfyldelse, det er også fortjenesten af det arbejde, som hele holdet har lagt i at blive shortlistet til en Oscar gennem halvandet år:

– Vi har ikke kunnet læne os tilbage i sofaen og vente på en Oscar-nominering. Det har været benhårdt arbejde at promovere filmen, og det har vi gjort i samarbejde en publicist, som har hjulpet os med at få filmen vist på en række internationale festivaler. Sagt med andre ord har der ikke været overladt meget til tilfældighederne, tværtimod har vi knoklet målrettet for at blive nomineret til en Oscar, fortæller Christian Norlyk.

Det er heller ikke tilfældigt, at filmen blev til under Den Vestdanske Filmpuljes og TV 2’s kortfilm call fra 2020, som netop havde fokus på kortfilm med Oscar-potentiale. Desuden har Jalabert Production teamet op med det erfarne produktionsselskab M&M Productions med producer Kim Magnusson i spidsen. Kim Magnussen går under kaldenavnet Oscar-veteranen, da han har været nomineret otte gange tidligere til en Oscar i kategorien ’Live Action Short Film’ – fire af gangene har han taget den eftertragtede guldstatuette med hjem: VALGAFTEN (1999), DER ER EN YNDIG MAND (2003), DE NYE LEJERE (2010) og HELIUM (2014).

Selvom både Lasse, Christian, deres team og deres publicist har knoklet benhårdt for at blive Oscar-nomineret, så har den seneste måneds intense mediedækning og kampagnearbejde oven på selve nomineringen overrasket særligt Lasse:

– For mig personligt har det været specielt, fordi mange interviews handler om, hvor ideen til filmen kommer fra. Jeg har hentet inspiration i min personlige oplevelse med at miste nogle mennesker, der var tæt på mig, og følelsen af at komme på et kapel for at tage afsked. Så jeg har skullet åbne op for nogle private kanaler og træne mig i at være sårbar på åben skærm, lyder det fra instruktøren Lasse.

Fra Aarhus til Hollywood
Som en del af kampagnearbejdet op til selve prisuddelingen søndag den 10. marts har Lasse Lyskjær Noer, Christian Norlyk og Kim Magnussen flere gange over de seneste uger deltaget i stjernespækkede arrangementer. De har blandt andet været til den populære Oscar-lunch i Los Angeles og til Nominees Reception i London.

Pludselig møder jeg Emma Stone på vej på toilettet, det er jo helt absurd, lyder det fra Christian.

– Ja, vi er nødt til at nive os selv i armen en gang imellem, for det hele er som at være i en drøm. Men kan hurtigt komme til at tænke, hvordan vi er havnet i det selskab, supplerer Lasse.

Men makkerparret bliver bekræftet i RIDDER LYKKES berettigelse i Oscar-kapløbet af de helt store stjerner.

Til receptionen i London bruger Jodie Foster ti minutter sammen med os, hvor hun analyserer vores film, fordi hun synes virkelig godt om den. Robert Downey Junior fortæller, at hans vens har anbefalet ham filmen flere gange, og Alexander Payne skriver til os efter receptionen, at han har været hjemme og se filmen, og at han rigtig godt kan lide den, fortæller Christian.

Det er en vild følelse. Det er store stjerner, som vi har set op til hele vores liv, og pludselig står de og roser vores kortfilm. Det er en stor anerkendelsen – ikke kun af os og vores film men også af kortfilmgenren generelt. Og så er det bare en fed form for seriøsitet at blive mødt med, at de har sat sig så godt ind i vores film – det ophøjer det hele, siger Lasse.

De fire øvrige nominerede i kategorien ’Live Action Short Film’ er INVINCIBLE af Vincent René-Lortie, THE AFTER af Misan Harriman, RED, WHITE AND BLUE af Nazrin Choudhury og THE WONDERFUL STORY OF HENRY SUGAR af Wes Anderson.

I følge bookmakerne er RIDDER LYKKE seedet til en anden plads.

– Vi har jo faktisk en reel chance for at løbe med statuetten. Og med alle de rosende ord, vi har fået fra nogle af de helt store spillere, så tør vi tro en smule mere på, at vi kan gå hele vejen. Vi skal i hvert fald have skrevet en takketale, så vi er forberedt på best case scenario. Men vi har også stor respekt for de andre nominerede, og det kan gå alle veje, vurderer Lasse.

Den sidste uge op til selve prisuddelingen byder på endnu en Nominees Recpetion – denne gang i Los Angeles. Derudover skal drengene deltage i Oscar-festivalen HollyShorts Film Festival og et officielt Oscar-event.

Jysk afslappethed på den røde løber

Det er ikke kun makkerparrets film, der bliver lagt mærke til i Hollywood – også deres påklædning har tiltrukket meget opmærksom blandt de store stjerner. Til Oscar-lunchen mødte Lasse Lyskjær Noer og Christian Norlyk nemlig op i shorts, og det er ikke set før i den sammenhæng.

– Vi elsker at have shorts på, og det var varmt, så det var oplagt for os. Men det var helt sikkert også et PR-stunt, siger Christian med et smil på læben og fortsætter:

– Da vi kom gående ned af den 40 meter lange røde løber, satte alle fotograferne sig ned på hook, for de skulle have billeder af vores bare ben. Og Margot Robbie vendte sig om og sagde til os: Oh my god, I love those shorts”. Så det endte med at blive en større ting, end vi lige havde tænkt.

Shortsene tjente altså flere formål, og for Lasse var de også et forsøg på at holde begge fødder på jorden:

– Det er vigtigt for os at holde fast i, at vi stadig bare er Christian og Lasse, selvom vi står med Scorsese. Heldigvis har vores familie og venner sagt, at de kan mærke på os, at vi er os selv i det, og det er rart at vide.

Men de er samtidig bevidste om, at deres påklædning ikke skal være en provokation.

– Vi spurgte vores manager, om vi kunne tage shorts på igen til Oscar-showet, men det var et klart nej. Så selvom vi ikke føler os hjemme i tuxedos, så kan vi godt rocke det en enkelt aften og indordne os efter spillereglerne, siger Christian.

Og dresscode eller ej så er drengene klar over, at der bliver kigget på deres påklædning, når de toner frem til store arrangementer, og derfor tænker de også over, hvilke mærker de bærer.

– Vi vil gerne være vores ansvar bevidst og støtte så meget dansk og så meget jysk, vi kan. Vi er stolte over, hvor vi kommer fra, og det vil vi gerne tage med videre på alle de måder, vi kan, lyder det fra Christian.

Det berygtede shorts-sæt er fra Norse Projects, den danske designer Søren Le Schmidt står bag tuxedos til Oscar-nighten, mens den aarhusianske butik S. T. Valentin sørger for skjorte, sko og butterfly.

International karriere med øje for baglandet

Uanset om det aarhusianske makkerpar vinder den eftertragtede guld-statuette eller ej, så slutter deres internationale karriereeventyr ikke ved Oscar-uddelingen.
Instruktør Lasse Lyskjær Noer og producer Christian Norlyk bliver i Los Angeles i en måned for at netværke med branchen og forholde sig til en række konkrete projekter, som de allerede er blevet tilbudt at være en del af.

– Man kan nemt blive forblændet af, at mange store navne pludselig vil samarbejde med os. Men vi har begge benene plantet solidt i den jyske muld, og det betyder, at vi husker os selv og hinanden på, at vi stadig skal finde ud af, hvad VI gerne vil. Det er vigtigt for os at lytte til vores egen mavefornemmelse, lyder det fra Lasse.

Og Christian supplerer:

– Vores næste projekt skal ikke nødvendigvis være vores næste store Oscar-nominering. Vi vil gerne leve efter princippet ”do it for the right reasons”, så det vigtigste er, at det næste, vi kaster os over, føles rigtigt. Vi kunne rigtig godt tænke os at lave en spillefilm, så den drøm vil vi arbejde videre på.

Lasse er uddannet fra VIA University Colleges filmuddannelse Multiplatform Storytelling and Production i Filmby Aarhus, og Jalabert Production holder til i Filmbyen. Og selvom makkerparret er i gang med at afsøge mulighederne for deres næste filmproduktion i Hollywood, så har de ikke glemt deres bagland:

– Det største vil være at lave en international co-produktion for Aarhus. Det er her, vi har hjemme, og hvis vi kan være med til at udvikle filmmiljøet her samtidig med, at vi leger med nogle større kræfter, så kunne det være det fedeste, runder makkerparret af.

Vi ønsker stort tillykke til hele holdet og krydser fingre for filmen til Oscar-showet den 10. marts

Fakta

RIDDER LYKKE handler om enkemanden Karl, der ankommer til et kapel for at tage afsked med sin pludseligt afdøde kone. Her står han ansigt til ansigt med sorgen, det sidste farvel, risikoen for gullig hud og en kiste der er svær at åbne. I kapellet møder han Torben, som håndterer sin sorg på en helt anden måde end Karl selv. Det bliver et absurd og humoristisk møde midt i kapellets stille rum.

Filmplakater

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.