Skip to content

Den Vestdanske Filmpulje støtter Frelle Petersens nye sønderjyske spillefilm

Optagelserne til Frelle Petersens nye spillefilm RESTEN AF LIVET er i gang i Tønder, og det er ikke første gang, instruktøren vender næsen mod sin hjemstavn Sønderjylland for at optage film. Det prisbelønnede drama ONKEL fra 2019 er også optaget i området omkring Tønder, og RESTEN AF LIVET bliver anden film i en planlagt trilogi af Frelle Petersen.

Behind-the-scenes på RESTEN AF LIVET af Frelle Petersen. F.v. Ole Caspersen, Mette Munk Plum, Jette Søndergaard og Eskil Tonnesen. Foto: Rolf Konow.

Alle optagelser til RESTEN AF LIVET finder sted on location tæt på marsken og Vesterhavet, hvor naturens stærke kræfter raser. Filmen er en rørende og livsbekræftende familiehistorie, der kaster lys på de stille eksistenser fra de jyske egne. Filmen udspiller sig i og omkring Tønder, ikke langt fra hvor Frelle Petersen selv voksede op.

”Det giver stor mening for mig at fortælle historier der udspiller sig i den landsdel, hvor jeg selv er født og opvokset. Jeg har en stor kærlighed til mit ophav. Sønderjylland adskiller sig fra andre dele af landet med sin helt særlige natur, særegne humor og sin dialekt, men følelserne og de menneskelige dilemmaer er universelle, og jeg synes, denne kobling er rigtig interessant” udtaler Frelle Petersen.

Den lokale historie er skabt med hjælp fra Filmpuljen og Tønder Kommune 

Filmen produceres af Zentropa ved producer Jonas Bagger og er støttet af Det Danske Filminstitut.  Men også Tønder Kommune og Den Vestdanske Filmpulje har været afgørende for filmens realisering.

”Det var et stort ønske, at hele filmen rent faktisk skulle optages i Sønderjylland og nærmere bestemt i Tønder. Det lykkedes med stor opbakning fra Tønder Kommune og Den Vestdanske Filmpulje at få finansieringen på plads, og det er dem vi kan takke for, at vi står og optager netop her i dag” udtaler producer Jonas Bagger. 

Den Vestdanske Filmpulje glæder sig over at støtte produktionen, der bringer en vigtig del af Jylland til det store lærred:

”Enhver der har set ONKEL ved, at Frelle Petersen har en særlig evne til at skabe historier i en geografi og kultur, som vi ikke ser så tit på det store lærred. Den Vestdanske Filmpulje er stolte af at støtte op omkring hans næste film og bidrage til, at der bliver fortalt historier fra hele Danmark” siger chef for Den Vestdanske Filmpulje, Steen Risom. 

Det er ikke kun Tønders smukke og spændende locations, der forankrer filmen i det jyske. Skuespillerne har rødder i det sønderjyske, og en hel del af de praktiske funktioner på filmholdet udfyldes af lokale kræfter.

En universel fortælling om familien

Frelle Petersens første film i den sønderjyske filmtrilogi, ONKEL, blev hædret i både ind- og udland. Filmen vandt som den første danske film nogensinde en pris på Tokyo Film Festival i Japan, den blev nomineret til den prestigefyldte Nordisk Råds Filmpris i 2020 og herhjemme vandt ONKEL en Bodil for bedste manuskript og JyskeVestkystens Kulturpris.

Anden film, RESTEN AF LIVET, er et familiedrama om Maren og Egon, der lever et stilfærdigt liv i deres gulstenede parcelhus og nyder tilværelsen med deres to voksne børn. Men tæppet rives brat væk under dem alle, da en ubærlig tragedie rammer familien.

”Jeg vil skabe et universelt familieportræt, som handler om dagligdagen og det gode familieforhold, og om hvordan denne familie bliver udfordret af en tragedie.  Det er de små̊ detaljer i relationerne og konflikterne, der har min særlige opmærksomhed, og her vil filmens fokus komme til at ligge” udtaler Frelle Petersen.

I hovedrollen ses Jette Søndergaard, der blev Bodil- og Robertnomineret for bedste kvindelige hovedrolle i ONKEL (2020). Som forældreparret, Maren og Egon, ses Mette Munk Plum og Ole Sørensen, mens den voksne søn spilles af Lasse Lorenzen. Blandt de øvrige medvirkende ses bl.a. Eskil Tonnesen, Ole Caspersen og Karen Tygesen m.fl.

Filmen er produceret af Zentropa Entertainements3 med støtte fra Det Danske Filminstitut v. filmkonsulent Kalle Bjerkø, Den Vestdanske Filmpulje og Nordisk Film & TV Fond i samarbejde med Xee, TV 2 Danmark, Tønder Kommune, TV 2 Norge & Mer Filmdistribution. Filmen distribueres af Nordisk Film Distribution.

RESTEN AF LIVET forventes at få premiere primo 2022.

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.