Skip to content

Viborg-produceret film vinder hovedprisen i Annecy

For første gang nogensinde er en animationsfilm med en dansk producent, ‘Calamity’, blevet tildelt hovedprisen ved animationsfestivalen i Annecy. Det Viborg-baserede animationsstudie Nørlum har co-produceret filmen med franske Maybe Movies.

Credit: Maybe Movies, Nørlum

Lørdag aften blev det offentliggjort, at Cristal-prisen for bedste animationsfilm i spillefilmslængde gik til ’Calamity’, der er co-produceret af det danske animationsstudie Nørlum.

Grundet corona afholdes festivalen i år digitalt, og statuetteoverrækkelsen sker derfor ikke fysisk. Stadig var begejstringen stor, da den danske producer på filmen, Claus Toksvig Kjaer, fik opkaldet:

”Jeg er meget glad og stolt. Det er den største pris på den største animationsfestival i verden, så man kan ikke få et bedre skulderklap. Vi er nu i selskab med verdens bedste animationsstudier.”

Mange tidligere vindere af Cristal-prisen er gået videre til at blive nomineret til en Oscar.

Skulle Nørlum få sig en Oscar-nominering, ville det ikke være første gang. Nørlum co-producerede ’Sangen fra havet’, der i 2015 blev nomineret til en Oscar for bedste animationsfilm.

’Calamity’ er baseret på sande beretninger om Calamity Jane, den legendariske revolverkvinde fra 1800-tallets Vilde Vesten. Hun er berømt for sit kærlighedsforhold til Wild Bill Hickok og for sin medvirken i Buffalo Bills Vilde Western-show.

Filmen tegner et portræt af barndomsårene i Calamity Jane’s liv, hvor hun som ung, uskyldig pige tvinges ud i at tage ansvar for sig selv under svære omstændigheder.

En stor sejr for animationsmiljøet i Viborg og dansk film
Ifølge Claus Toksvig Kjaer, CEO for Nørlum, har det været muligt at realisere filmen takket være Viborgs store talentmasse af animationsfolk og støtten fra danske filmfonde:

Det er en sejr for os alle sammen. Vi kunne ikke lave denne film uden de mange animationstalenter, der kommer ud af animationsskolen i Viborg, og vi kunne ikke lave den uden Den Vestdanske Filmpulje, der har troet på projektet siden starten. Det er et virkeligt vellykket samarbejde på tværs af regionen. Samme samarbejde har tidligere givet en Oscar-nominering, og med denne pris kan vi tilføje endnu et hak i bæltet.

Nørlums kontorer ligger ved siden af animationsskolen i Viborg, og ifølge Claus bruger animationsstudiet generelt mange af de talenter, der uddannes fra skolen, til deres produktioner.

Ronnie Fridthjof, chef for Den Vestdanske Filmpulje, ser den fornemme pris som et bevis på det enorme regionale potentiale, som filmpuljens støtte kan være med til at forløse:

”Dette bekræfter endnu engang, at Viborg er et powerhouse inden for animation. Det viser også, hvordan en regional filmpulje som Den Vestdanske Filmpulje kan medvirke til, at store ting opnås regionalt, og kan skabe internationale muligheder, der gavner dansk kultur, samtidig med det giver store erhvervsmuligheder. Jeg er skide stolt over det, Nørlum har opnået, og jeg ønsker hele holdet kæmpe tillykke!”

Danske stjerner lægger stemmer til
Listen over danske skuespillere, der lægger stemme til filmen, tæller blandt andet Nikolaj Coster-Waldau, Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen og Mikkel Boe Følsgaard.

Derudover forventer Claus Toksvig Kjaer, at der kommer en amerikansk version:

”Vi skal klart lave en amerikansk version af filmen. Fordi der er tale om en så stor legende som Calamity Jane, så sker der noget helt andet med min mailboks. Folk er meget interesserede. IP’en er mere kendt i USA, og den ville kunne blive set af en del flere derovre, så det er spændende.”

Nørlum er ved at lægge sidste hånd på den danske udgave af filmen, der forventes at få biografpremiere i midt januar 2021.

Instruktøren på den animerede film er Rémi Chayé, der også samarbejdede med Nørlum på animationsfilmen ’På toppen af verden’, der i 2015 vandt Annecys publikumspris.

Henri Magalon, Claire La Combe og Claus Toksvig Kjaer er producere på filmen, der produceres af franske Maybe Movies i co-produktion med Nørlum. Filmen har modtaget støtte fra blandt andre Det Danske Filminstitut og Den Vestdanske Filmpulje. Angel Films står for den danske distribution.

For yderligere information kontakt undertegnede
Claus Toksvig Kjaer
, CEO, Nørlum, claus@noerlum.com, mobil: 2289 8965
Ronnie Fridthjof, CEO, Den Vestdanske Filmpulje, mailto:ronf@aarhus.dk, mobil: 3141 2121

Filmplakater

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.