Skip to content

BASTARDEN og APOLONIA, APOLONIA hiver store Robertpriser hjem

I weekenden faldt der prisregn over to Filmpulje-støttede produktioner ved Robert Prisen 2024. Særligt Nikolaj Arcels BASTARDEN løb med opmærksomheden og i alt ni priser, blandt andet prisen for Årets danske spillefilm. Lea Globs APOLONIA, APOLONIA fik fem priser med hjem, blandt andet prisen for Årets dokumentarfilm.

Mads Mikkelsen og Nikolaj Arcel under optagelserne til BASTARDEN. Foto: Henrik Ohsten / Zentropa.

Lørdag blev den danske film- og seriebranche hædret ved årets Robert-uddeling, hvor der blev delt 29 prestigefyldte statuetter ud til de produktioner, skuespillere og filmarbejdere, som har udmærket sig det forgange år. Blandt vinderne er to produktioner, som er blevet til med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje.

Årets danske spillefilm

Den historiske film BASTARDEN løb med i alt ni priser, blandt andet Årets danske spillefilm, Årets adapterede manuskript (Anders Thomas Jensen og Nikolaj Arcel), Årets mandlige hovedrolle (Mads Mikkelsen) og Nordisk Film Biografers publikumspris.

BASTARDEN er produceret af Zentropa og er en historisk film, der skildrer kampen om den uopdyrkede jyske hede i 1750’ernes Danmark. Med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje har store dele af optagelserne til filmen fundet sted i Holstebro og Viborg Kommune. Nikolaj Arcel har instrueret filmen, og han var tydeligt berørt ved weekendens prisuddeling, da han gentagne gange måtte på scenen og tage imod de flotte priser:

– Jeg tror aldrig, jeg kommer til at lave en film igen, jeg er så stolt af – det kan godt være. Men jeg tror det ikke, lød det fra Nikolaj Arcel.

I weekenden vandt BASTARDEN desuden to priser på den anden side af sundet til Göteborg Film Festivals årlige prisfest Dragon Awards: Publikumsprisen for bedste nordiske film samt PRESCI-kritikerprisen som bliver uddelt af den internationale federation af filmkritikere.

Årets dokumentarfilm

Herhjemme blev dokumentaren APOLONIA, APOLONIA hædret med fem Robert-priser, blandt andet Årets dokumentarfilm og Årets instruktør.

Still fra APOLONIA, APOLONIA. Foto: Danish Documentary Production.
APOLONIA, APOLONIA blev kåret som ’Bedste dokumentar’ ved året Bodiluddeling. Foto: Danish Documentary Production.

Filmen er skabt af Lea Glob, som har fulgt den dansk-franske billedkunstner Apolonia Sokol i 13 år gennem hendes personlige og kunstneriske udvikling. Den er produceret af Danish Documentary Production, og med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje har aarhusianske filmfolk været en del af produktionen, og der er lavet optagelser i Filmby Aarhus’ studier.

– Det er en kæmpestor ære. Det har været en svær og hård film, lød det fra Lea Glob, da hun var på scenen for at modtage den ene af fem flotte statuetter.

Årets originale sang og de øvrige Robertprisvindere

Foruden BASTARDEN og APOLONIA, APOLONIA vandt den Filmpulje-støttede film METER I SEKUNDET en Robert Pris for Årets originale sang. Sangen ”Så ved man, hvad man får” er indspillet af satirikeren og musikeren Lasse Dein.

Se den samlede liste over BASTARDENs Robert Priser herunder:

 • Årets danske spillefilm
 • Årets adapterede manuskript – Anders Thomas Jensen og Nikolaj Arcel
 • Årets mandlige hovedrolle – Mads Mikkelsen
 • Årets mandlige birolle – Simon Bennebjerg
 • Årets scenograf – Jette Lehmann
 • Årets fotograf – Rasmus Videbæk
 • Årets sminkør – Sabine Schumann
 • Årets visuelle effekter – Alexander Schepelern og Nina Strøm
 • Nordisk Film Biografer publikumsprisen

Se den samlede liste over APOLONIA, APOLONIAs Robert Priser herunder:

 • Årets dokumentarfilm
 • Årets instruktør – Lea Glob
 • Årets klipper – Andreas Bøggild Monies og Thor Ochsner
 • Årets sounddesigner – Anna Żarnecka-Wójcik og Jacques Pedersen
 • Årets score – Jonas Struck

Stort tillykke til alle prisvinderne og holdene bag!

Vi sender også et tillykke til instruktør Alexander Rahnami Mannstaedt og hele holdet bag kortfilmen DAGEN, JEG DØDE – en af afgangsfilmene fra årgang 10 på filmuddannelsen Super8, der vandt en Robert for Årets kortfilm: Dokumentar. Filmen er produceret af Aarhus-baserede Rylan.

Se alle vinderne af Robert Prisen 2024 her.

Den Vestdanske Filmpulje

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Få beskeder om ansøgningsrunder, calls, nyheder, events og meget andet.